Пет причини да я включите в менюто си

Киноата е може би най-често предлаганата суперхрана в ресторантите. Откъде тази популярност? Тя е нещо като по-вкусната и лесно приложима в разнообразни рецепти сестра на ориза. Всъщност киноата е семе и е по-близо до спанака и цвеклото, отколкото до която и да е зърнена култура.

Тя обаче лесно може да замени ориза във всяко ястие, дори се вари по подобен начин. След като я опитате, е много вероятно почти напълно да премахнете ориза от менюто си. Предимствата на киноата пред която и да е зърнена култура са забележителни и значителни.

1. Хранителният състав – Богата на протеини, тя е препоръчителна храна за всички спортуващи. Високото съдържание на всичките осем аминокиселини, от които тялото има нужда, пък я прави задължителна част от менюто на всеки. Желязо, калций, магнезий, въглехидрати и някои витамини са още част от хранителния състав на киноата.

2. Ниско съдържание на калории – Да, точно така, това я прави идеална за подържане на фигурата. Препоръчителна за диети и хора, спазващи специфичен хранителен режим.

3. Не съдържа глутен  – Поради тази причина е подходяща за  хора, които са алергични към него и обикновено им се налага да избягват зърнените храни.

4. Укрепва здравето – Заради съдържанието на лизин киноата влияе особено благоприятно при боледуване за по-бързо възстановяване на организма. Освен това консумацията на тази суперхрана намалява риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Виж още: Какво НЕ знаем за чията?

5. Лесна за приготвяне - Вари се като ориза, а съотношениетo е 1:2. Преди да я сварите обаче, е добре семената да се накиснат за няколко часа във вода и след това да бъдат добре изплакнати. Това помага да се премахне една характерна лека горчивина, която по принцип имат.

Освен безспорните плюсове на киноата за организма и поддържането на форма, тази храна има още едно значително предимство. Лесно приложима е във всевъзможни ястия - от салати през основни и гарнитури, та чак до сладкиши.

Независимо дали ви се яде нещо сладко или солено, можете да го приготвите с киноа. Поради нарастващата популярност на тази суперхрана интернет пространството е пълен с разнообразни рецепти.

Виж още: Рецепта за кюфтета с киноа и булгур в Kulinaria.bg

Киноа може да си купите във всички магазини и по-големите супермаркети.