7 ползи на мистериозните тъмни семена

Чията (чиата) е едно необикновено семе, което веднъж добавено към вашата салата или кисело мляко, ще се превърне в неизменна част от храненето ви. Тя има впечатляващата сила да бъде съставката, която искате да сложите навсякъде и да експериментирате с нея.

Приложения има много, може да бъде добавена към омлета, домашните бисквити и дори разнообразни шейкове. В Мексико си приготвят дори вода от чия. Но може би се чудите защо въобще да експериментирате с тези странни непознати черни семена..

1. Помага да отслабнем - Да, точно така чията може да помогне за регулиране на вашето тегло и премахва ненужните токсини. Тази суперхрана е впечатляващо богата на фибри и аминокиселини, които спомагат за ускоряване обмена на веществата и горенето на мазнините. Разбира се, ефектът е още по-силен при спортуващи.

2. Регулира апетита - Семената спомагат не просто за топенето на мазнините, но и по-бързото засищане. Те са богати на протеини и добавени към различни ястия набъбват бързо, което води до чувство за ситост. Чията обещава значително намаляване на приема на калории.

3. Насърчава пиенето на вода - Набъбването на тази суперхрана всъщност се дължи на абсорбирането на голямо количество вода (от 1 до 12 пъти теглото си). Това означава че ще бъдете стимулирани да приемате повече течности. От своя страна това спомага за изчистването на организма от ненужни вещества.

4. Дава енергия - Освен това, чията увеличава и издържливостта на физическо натоварване. Това я прави идеална част от хранителния режим на всеки атлет, спортуващ или човек, чиято работа изисква тежка физическа активност.

Виж още: Мака - символ на младостта и енергията

5. Подобрява мозъчната функция - Чията е по-богата на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са известни с това, че спомагат за правилното функциониране на мозъка. Интересното е, че тези дребни семена съдържат повече омега-3, отколкото сьомгата.

6. Стабилизира кръвната захар - При храносмилане, чията е причина за образуването на гел в стомаха, който значително влияе на преработването на въглехидратите и регулирането на кръвната захар. Също така намалява холестерола в кръвта, с което  се отразява положително на лечението на диабет и проблеми със сърцето.

7. Подсилва тялото – Освен всичко изброено до тук, семената са богати на калций, желязо, фосфор и магнезий, затова техният прием цялостно подобрява функциите на организма. Чията се грижи за подсилване на костите и зъбите.

Виж още: Тайната на лимона

Препоръчителната дневна доза за този вид семена е 2 с.л. на ден. Например можете да добавите една сутрин в кисело мляко и вечерта в зелена салата. За по-силно действие може да ги накиснете във вода преди това.  

Чия може да бъде закупена от всеки био магазин и по-голям супермаркет.