Стрит на прах този корен действа като мощен афродизиак

Маката е един от онези чудати корени, които влияят толкова благоприятно на организма, че спешно трябва да бъдат включени в дневното меню. Мощното и действие зарежда организма по няколко начина:

Дава енергия

Едно от основните и най-забележими влияния на маката е приливът на енергия, който дава. Затова всеки, който страда от преумора или има проблем с ранното ставане може да изпробва силата на този корен.

Повишава либидото и фертилността

Древните инки дори са смятали действието на маката за истинска магия. Причината за това е, че влияе благоприятно на хормоните и помага за плодовитостта при жените. За мъжете има също толкова полезен ефект като я наричат „билкова виагра”. Доказано е, че подобрява качеството на спермата.

Подсилва имунната система

Като суперхрана маката има мощно действие върху имунната система. Препоръчва се срещу артрит, при менструални смущения, хронична умора и за подобряване на памета.

Разбира се има и уловка. Трябва сериозно да се внимава с количеството мака, което се приема на ден. Препоръчително е да се започне с 1/2 чаена лъжичка през първата седмица. След това може постепенно да се увеличи като се внимава заедно с прилива на енергия да не се получи и силна детоксикация на организма. 

Тогава трябва дозата да се намали отново. По принцип е нормално, когато започнете да пиете мака организмът ви да изхвърли много ненужни вещества, които са се натрупали. Често това причинява дискомфорт, но е важна част от процеса, който ще ви накара да се чувствате по-здрави, енергични и сексуални активни.

Koren ot maka na prah

Виж още: Тайната на лимона

Маката не може да бъде приемана директно от пакета, най-добре е да се разтвори в нещо. За любителите на здравословния начин на живот тя е може би най-популярната добавка на смутитата и шейковете. Високото и съдържание на въглехидрати, протеини и аминокиселини, както и ударната доза енергия, която доставя, я правят търсен съмишленик на спортните натури. 

Дори и да не водите много активен начин на  живот, веднага ще усетите разликата при включването на маката в менюто си. Най-лесно и добре би било да е в закуската ви – например лъжичка мака сутрин в киселото мляко.

Лъжичка мака на ден държи доктора далеч от мен.

Маката е приятно достъпна, може да бъде намерена в големите вериги супермаркети, биомагазините и билковите аптеки.