Пълнените чушки с боб, заедно с постните зелеви сърми, са задължително ястие за трапезата на Бъдни вечер

Продукти: 

100 мл. олио

джоджен

черен пипер

чубрица

червен пипер

1 морков

500 г боб

1 глава лук

200 г орехи едро счукани

1 пак. червени чушки сушени

1 кисела зелка малка

Виж още: Постни зелеви сарми

Начин на приготвяне:

Накисваме боба от вечерта, изсипваме водата и го сваряваме, като сменяме водата 1-2 пъти.

Накисваме сушените чушки в топла вода. Приготвяме плънката, като задушаваме олиото с лука, нарязания на ситно морков, подправките и добавяме сварения боб и орехите накрая.

Пълним чушките с плънката и затваряме отгоре с нарязано на ситно кисело зеле. Поставяме чушките в тава, като между тях слагаме нарязаното кисело зеле, доливаме малко зелев сок.

Печем на 180 градуса, около 30-40 минути.

Съвет: 

Не слагаме сол в плънката, защото използваме кисело зеле и зелевия сок.

Виж още: Содена питка за Бъдни вечер

Източник: Kulinaria.bg