10 любопитни факта за актьора и режисьора, който влезе в новините със сбърканото заглавие на победителя от "Оскарите" - и който (според негов неофициален биограф) е спал с близо 13 хил. жени

Тази пролет, на 30 март, Уорън Бийти навършва 80, а на 89-ите награди "Оскар" излезе на сцената в "Долби тиътър" с колежката си Фей Дънауей (76). Поводът - половин век от филма "Бони и Клайд", в който изпълняват заглавните роли.

Възрастта им вероятно също е допринесла да не се справят в ситуацията, когато се оказва, че са получили грешния плик - не с филма на годината, който трябва да оповестят, а с предходния победител, за най-добра актриса...

Виж още: Оскар 2017: "Лунна светлина" победи La La Land за филм на годината

Ето още няколко любопитни факта за актьора, известен навремето като най-големия плейбой на Холивуд.

- Брат е на актрисата Шърли Маклейн, известна и като писателка, която е три години по-голяма от него. Тя също присъства на злополучната церемония по раздаване на 89-ите "Оскари" и наблюдава с ужас от публиката "фиаското" на малкото си братче. По-рано двете с Чарлийз Терон връчиха статуетката за чуждоезичен филм.

- Женен е от 1992-ра, вече 25 години, за актрисата Анет Бенинг (58), с която имат четири деца. Тя беше спрягана за "Оскар" и с последния си филм, 20th Century Women, но не попадна сред номинираните.

- Като актьор така и не печели "Оскар", но взима статуетката за режисура с "Червените" (1981), където изпълнява и главната роля, на американския журналист Джон Рийн, документирал Великата октомврийска социалистическа революция от 1917 г. в книгата си "Десет дни, които разтърсиха света".

- Сред режисьорските му филми са още "Дик Трейси" (1990), където му партнира Мадона, и "Булуърт" (1998). Най-новият, Rules Don't Apply, излезе миналата година след 15-годишна пауза. Лили Колинс и Олдън Ерънрайх са в главните роли, на начеваща холивудска актриса и нейният шофьор, а самият Бийти играе магната Хауърд Хюз, в когото се е превъплъщавал и Леонардо ДиКаприо в "Авиаторът".

Участват още: Матю Бродерик, Анет Бенинг, Таиса Фармига, Кандис Берген, Ед Харис, Алек Болдуин, Стив Куган, Оливър Плат и Мартин Шийн.

- Само той и великият Орсън Уелс са били номинирани от киноакадемията като актьор, сценарист, режисьор и продуцент на един и същ филм, а Бийти е постигал това дори два пъти, с "Червените" и дебютния си режисьорски филм Heaven Can Wait (1978).

- Има общо 15 номинации от киноакадемията, четири от тях за своите роли, а десетината филми, които е продуцирал, са събрали над 50 номинации за "Оскар".

- Преди да сключи брак, е прочут като един от най-големите холивудски плейбои. Наричат го "самураят на секса", а негов неоторизиран биограф твърди, че Бийти е преспал с 12 775 жени. Американски медии пресмятат, че ако не е изневерявал на съпругата си, това прави 365 годишно (от 20-ата му година нататък, когато губи девствеността си), но самият Уорън коментира: "Това би значело не само да спя с различни жени всеки ден, но и да не повтарям. Замислете се малко."

- Сред прочутите му приятелки, освен топмодела Еди Седжуик, актрисите Джоан Колинс и Натали Уд, попзвездата Мадона, Има връзка и с певицата Карли Саймън, която неотдавна разкри, че именно на него е посветена песента й от 1972 г. You're So Vain.

- Носи се легенда, че той и Джак Никълсън се ползвали с привилегирован достъп до имението "Плейбой" и стигали дотам по тунели, които водели до собствените им домове - но в края на 80-те били затворени...

- "Бони и Клайд" е първият филм, продуциран от Бийти - една от най-добрите гангстерски ленти в историята на американското кино, с 10 номинации за "Оскар". В ролите на престъпното дуо Бони Паркър и Клайд Бароу, екзекутирани в престелка с полицията през 1934 г., той и Фей Дънауей са режисирани от Артър Пен.

"Те са млади... те са влюбени... и убиват хора", гласи рекламният лозунг. С бюджет 2,5 млн. долара, касовите приходи от филма достигат 50 млн. в САЩ и 70 млн. в световен мащаб.