"Дисни" връщат още герои от старата трилогия в последния Star Wars филм - "Възходът на Скайуокър", по кината в навечерието на Коледа, отново под режисурата на Джей Джей Ейбрамс ("Силата се пробужда")

Кралят е мъртъв, да живее кралят!

Финалът на "Междузвездни войни" настъпва този петък, 20 декември. Най-вълнуващата научно-фантастична поредица в историята на седмото изкуство, белязала живота на няколко поколения зрители и кинотворци, достига своята кулминация с "Епизод IX: Възходът на Скайуокър" (The Rise of Skywalker), 11-ият игрален филм в над 45-годишната история на космическата сага.

Рей и Кайло Рен, джедаите и ситите, светлата и тъмната страна на Силата, доброто и злото се изправят в последен сблъсък, който трябва да сложи точка на приказката за рода Скайуокър и гражданските войни в една далечна галактика.

Тя започна през 1977 г. с "Епизод IV: Нова надежда", продължи с "Епизод V: Империята отвръща на удара" (1980) и намери своята развръзка в "Епизод VI: Завръщането на джедаите" (1983), а по-късно беше разгърната наново като предистория в три филма: "Епизод I: Невидима заплаха" (1999), "Епизод II: Клонираните атакуват" (2002) и "Епизод III: Отмъщението на ситите" (2005).

Джей Джей Ейбрамс, който осъществи "Епизод VII: Силата се пробужда" (2015) и сега седна отново на режисьорския стол след напускането на Колин Тревъроу ("Джурасик свят"), е категоричен, че "Възходът на Скайуокър" е краят на трите трилогии, замислени от Джордж Лукас.

Филмът ни отвежда година след събитията в "Епизод VIII: Последните джедаи" (2017) и заварва младите герои и последните остатъци от Съпротивата в подготовка за решаващо стълкновение със силите на Първия ред. Епичната битка се развихря както в безкрайните простори на галактиката, така и дълбоко в душите на познатите ни персонажи, всеки от които трябва да надмогне своите вътрешни демони...

Триото млади звезди Дейзи Ридли (Рей), Джон Бойега (Фин) и Оскар Айзък (Поу Дамерън) този път се впускат в съвместно приключение и имат повече екранно време заедно. Общата им прегръдка, запечатана на емоционалния фотос от последния снимачен ден в средата на февруари, напомни за "любовния триъгълник" между Лея, Люк и Хан Соло в оригиналната трилогия.

Финалният трейлър за "Възходът на Скайуокър" обеща на зрителите зрелищен и изключително емоционален край на познатата история - и шанс да се сбогуваме подобаващо с любимците си. Сърцето на всеки истински фен нямаше как да не трепне, когато прозвуча обещанието на Люк Скайуокър и сестра му Лея: "Силата ще е с нас... винаги!"

Но, както гласи един от законите на Мърфи, който шеговито перифразира Шекспир: "Всичко е добре, когато свършва".

Сагата за Скайуокър приключва - и преди да натиснем бутона Reset, ще има известна пауза, оповести шефът на "Дисни" Боб Айгър, обявен неотдавна от американското сп. "Тайм" за бизнесмен на годината. Още през пролетта в интервю пред агенция "Блумбърг" той обясни, че още Star Wars филми ще има, но не скоро.

По думите му компанията е решила да се въздържа от обявяването на нови Star Wars проекти за големия екран - въпреки че режисьорът на "Последните джедаи" Райън Джонсън бе натоварен с разработването на съвсем нова трилогия. Най-близкото кинозаглавие от далечната галактика може да се очаква чак след три години, през декември 2022.

Стартът на стрийминг платформата "Дисни плюс" на 12 ноември обаче позволи на "Лукасфилм" да се фокусират върху производството и на игрални Star Wars сериали, освен познатите анимационни поредици. Първият е "Мандалор(иан)ецът" на Джон Фавро, космически уестърн, от който се роди най-новата звезда на "Дисни" - т.нар. "бебе Йода", известно просто с кодовото име Детето (The Child).

Боб Айгър (вляво) на световната премиера на "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" с Джон Фавро, заснел за "Дисни" хитовите игрални версии на класическите им анимации "Книга за джунглата" и "Цар Лъв". Снимка: Getty Images / "Дисни" / Форум филм България

Със собствен сериал, но предистория трябва да се сдобие и героят на Диего Луна от "Rogue One: История от Междузвездни войни", което означава, че поредицата ще е ситуирана хронологично след "Епизод III: Отмъщението на ситите". Освен неговият Касиан Андор, сред персонажите ще е андроидът K-2SO (Кей Ту Ес Оу), озвучен от Алън Тюдик.

На D23 Експо през август шефката на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди представи Юън Макгрегър, който - две десетилетия след първото си участие в космическата сага - се завръща като младия Оби-Уан Кеноби, и то също в сериал, а не в самостоятелен филм, както се планираше преди време.

На лятното изложение за фенове в Анахайм беше показана близо минута с избрани кадри от "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър", предшествани от кратка ретроспекция на досегашните осем филма. 

Подгряващият трейлър пък излезе още през април на форума Star Wars Celebration в Чикаго, където в продължение на няколко дни се анонсираха всички новости от света на "Междузвездни войни" (видеоигри, играчки, сериали, атракциони в увеселителни паркове). 

Рекламното изречение за Епизод IX - "Всяко поколение има своята легенда" - беше илюстрирано с пустинен пейзаж (позната гледка от планети като Джаку и Татуин), последвана от кадри с бойно поле, щурмоваци и светлинния меч на Адам Драйвър, който се завръща в ролята на Кайло Рен / Бен Соло, вече Върховен лидер на Първия ред.

Оказва се, че тази батална сцена е от Мустафар, някогашната вулканична планета, на която се разигра финалният дуел между Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър в "Отмъщението на ситите"...

В предишния епизод сценаристите ликвидираха още от старите герои на сагата, но никой всъщност не си е отишъл безвъзвратно, казва загадъчно задкадровият глас на Люк Скайуокър (Марк Хамил) - и това прозвуча доста двусмислено, защото 2-минутният тийзър завърши със зловещия смях на император Палпатин / Дарт Сидиъс (Иън Макдайърмид, вече на 75).

Той загина в "Завръщането на джедаите", но вече е бил съживяван в комиксовата поредица Star Wars: Dark Empire, издадена през 90-те. Сега образът му е и на официалния плакат - надвиснал над дуелиращите се Кайло Рен и Рей. Това обаче не е единственото рицарско оръжие на младата джедайка - в един момент тя размахва дори червен ситски меч с две остриета...

В пилотската кабина на "Хилядолетния сокол" редом с Чубака пък се завръща оригиналният собственик на кораба - Ландо Калрисиян, игран отново от Били Дий Уилямс, вече 82-годишен. В костюма на уукито вече окончателно е новият титуляр Йоонас Суотами, след като предшественикът му Питър Мейхю (74) почина през пролетта.

Друг ветеран от старата трилогия е протоколният дроид Трипио (73-годишният Антъни Даниелс), чиито очи тук заблестяват в зловещо червено, а от устата му се отронва сбогуване със старите приятели...

Отново на екран е и симпатичният дроид астромеханик от "Силата се пробужда" и "Последните джедаи" BB-8, който наследи ролята на по-стария и тромав R2-D2 - а тук си намира компания в лицето на мъника ДиO (D-O), озвучен от самия режисьор...

Нови попълнения в актьорския състав са Ричард Грант ("Логан", "Бодигард на убиеца"), Кери Ръсел (сериала "Американците"), Доминик Монахън (хобита Мери от трилогията "Властелинът на пръстените", Чарли в сериала на Джей Джей Ейбрамс "Изгубени", понастоящем водещ на научнопопулярната поредица "Диви същества"), младата британска актриса Наоми Аки.

Финалният филм включва и неизползвани кадри от "Силата се пробужда" с Кари Фишър в ролята на генерал Лея Органа, тъй като актрисата почина в края на 2016 г.

Сред реверансите към феновете в подгряващия трейлър бе и реликва от първата голяма победа на бунтовниците срещу Империята - един от медалите, които младата тогава принцеса Лея връчи на Люк Скайуокър и Хан Соло след края на битката при Явин, когато беше разрушена първата Звезда на смъртта. 

Виж още: Защо е лоша идея да се взриви Звездата на смъртта

Друга препратка към космическите станции на Империята от старата трилогия бяха останките на (една от двете) Звезда на смъртта край брега на бурно море, пред които се изправят групата герои: Чубака, Рей, Поу Дамерън и Фин плюс трите дроида: БиБиЕйт, ДиО и ТриПиО.


Сред акцентите на първите кадри бяха и загадъчните Рицари на Рен, които са сформирани след разгрома на Империята, но не са джедаи, нито сити - въпреки че също следват Тъмната страна на Силата, заедно с патрона си Кайло Рен.

За световната премиера на 16 декември по червения килим редом с емблематичните за сагата бели имперски щурмоваци дефилираха новите "ситски щурмоваци", които напомнят кралската Червена гвардия на Палпатин от "Завръщането на джедаите" и вдъхновената от самураите Преторианска гвардия на Върховния лидер Сноук в "Последните джедаи".

Освен деветте филма за фамилията Скайуокър, бяха заснети и две (пред)истории от "Междузвездни войни": Rogue One (2016) и разочароващият "Соло", който излезе миналата година. Провалът му в кината, с едва 400 млн. долара боксофис при близо 300-милионен бюджет, даде основание да се заговори за умора от "Междузвездни войни".

Може би точно тогава "Дисни" осъзнаха, че заради амбицията да пускат в кината всяка година по едно Star Wars заглавие са пренаситили не само календара, но и феновете. 

Междувременно уволнените режисьори на "Соло" Фил Лорд и Крис Милър им натриха носа, като спечелиха "Оскар" за най-добра анимация със следващия си филм "Спайдърмен в Спайди-вселената" (2018), реализиран за "Сони пикчърс".

Виж още: Най-очакваните филми и сериали през 2019 г.

"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" е по кината у нас от 20 декември.