"Логан: Върколакът", по кината от 3 март, е неговата девета и последна поява в ролята от комиксовите екранизации X-Men, която играе от 2000 г. насам. Този път към него се присъединява и невръстният му клонинг Лора / X23

Хю Джакман, на 48, изпълнява ролята на Върколака вече 17 години и досега се е появявал в три самостоятелни филма от поредицата и още пет, последно в миналогодишния "Апокалипсис". Лебедовата песен на героя му се нарича "Логан: Върколакът" и е по кината у нас от 3 март.

"В един момент се примирих с факта, че това е последният филм - казва актьорът, който продължава да се бори с рака на кожата. - Обичам този герой, за мен той бе невероятен. Бих излъгал, ако кажа, че щях да съм добре, ако не бях дал всичко от себе си, всичко. Всеки ден, всяка сцена е своеобразна битка, за да имате най-доброто от този образ, за да имате най-доброто от мен... Имаше елемент на живот и смърт. Знам, че звучи драматично, но така го усещах."

В продължението на самостоятелния му филм "Върколакът" (2013), разположено хронологично след "Дни на отминалото бъдеще" (2014), отново участва и 76-годишният сър Патрик Стюарт като престарелия професор Чарлз Ксавие, за когото Логан се грижи в укритие на мексиканската граница.

Действието се развива в близкото бъдеще, а целта на двамата ветерани, останали сами в свят (почти) без мутанти, е да защитят невръстния клонинг на Логан / Върколака - момиченце на име Лора Кини / X-23.

Играе я 11-годишната Дафни Кийн, дебютирала в сериала "Бежанците" (2014). Тя е звездата и във финалния трейлър (най-горе), който разкрива значителното й участие в екшън сцените.

Бойд Холбрук (сериала Narcos) се превъплъщава в главния злодей; участват още Ричард Грант като учения д-р Зандър Райс и Стивън Мърчант в ролята на мутанта Калибан.

Режисира Джеймс Манголд, работил с Хю Джакман във "Върколакът" и романтичната комедия "Кейт и Леополд" (2001). Във филмографията му се откроява също биографичната драма за Джони Кеш Walk the Line (2005), номинирана за пет награди "Оскар" и донесла статуетката на Рийз Уидърспун.

Затова не е изненадващо, че първият трейлър беше озвучен с един от финалните записи на Кеш, година преди смъртта му през 2003-та - Hurt, кавър на Nine Inch Nails.

Сюжетът:

Годината е 2029. Мутантите са почти изчезнали. Изолиран и унил, Логан е намерил убежище и дави дните си в пиене в отдалечен участък край мексиканската граница, където изкарва дребни пари като шофьор под наем.

Другари в изгнанието му са бездомникът Калибан и болният Професор X, чийто изключителен ум е измъчван от все по-лоши припадъци.

Опитът на Логан да се скрие от света внезапно приключва, когато мистериозна жена се появява с неотложна молба - Върколака да се погрижи за безопасността на едно изключително момиченце...