Британецът, взет за ролята заради исполинския си ръст, е играл косматия спътник на Хан Соло от 1977 до 2015 г. (видео)

В навечерието на световния Star Wars ден, 4 май, актьори, режисьори и продуценти, свързани с космическата сага "Междузвездни войни", си спомнят с тъга и топли чувства за британеца Питър Мейхю, който си отиде в края на април в американския щат Тексас на 74-годишна възраст.

220-сантиметровият исполин, който пробил в киното благодарение на своя ръст, ще се запомни с една-единствена роля, която е играл от 1977 до 2015 г. - Чубака, косматия спътник на Хан Соло (Харисън Форд) и негов навигатор в пилотската кабина на "Хилядолетния сокол".

За да пресъздаде извънземното от планетата Кашийк, той наблюдавал зверовете в зоопарка, а на снимачната площадка комуникирал активно с колегите си - макар че гласът на героя му е смесица от рев на мечки, моржове, лъвове и тигри със звуци, издавани от камили, зайци и язовци. 

Уукито, сравнявано с губер, става един от най-популярните поддържащи персонажи още с оригиналната трилогия на Джордж Лукас (Епизоди IV-VI). Появява се отново и във финала на предисторията - "Епизод III: Отмъщението на ситите" (2005). 

Под костюма от мохер и козина на як се виждали само сините му очи... Последната екранна изява на този актьор като Чубака е в "Епизод VII: Силата се пробужда" през 2015 г., когато пристъпват прага на кораба с репликата на Форд: "Чюи, ние сме си вкъщи". 

Тогава Мейхю е на 70 и заради здравословните си проблеми предава щафетата на финландския баскетболист Йоонас Суотамо, когото гледахме и в миналогодишния "Соло: История от Междузвездни войни".

Виж още: "Епизод IX" - финалът на сагата "Междузвездни войни" (видео, снимки)

В следващия филм от хронологията на сагата, "Последните джедаи" (2017), оригиналният Чубака фигурира във финалните надписи само като консултант. На премиерата е в инвалидна количка, но позира на червения килим заедно с друг ветеран в поредицата, Антъни Даниелс (Трипио).