Най-ниските температури през месеца ще са предимно между 5 и 10 градуса, а най-високите ще стигнат 28-33 градуса.

Времето през май ще е предимно слънчево, с краткотрайни валежи и гръмотевици, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Спънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса.

Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, а в планините - от 2 до 5 градуса по високите части над 2000 м до 12-14 градуса на по-ниска височина.

Най-ниските температури през месеца ще са предимно между 5 и 10 градуса, по-ниски в края на първата  десетдневка, особено в котловините и по високите полета на Западна България, където има условия за слани. Най-високите стойности на термометъра ще стигнат 28-33 градуса.

Месечната сума на валежите ще е около, а в западната половина от страната - и над нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските и предпланинските райони - от 70 до 140 л/кв. м.

Месецът започва с относително понижение на температурите, които ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3-4 май се очаква затопляне, с повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива главно над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми.

През следващите дни до края на първата десетдневка температурите отново ще се понижават. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на периода, при изясняване и стихване на вятъра, по високите полета и в котловините има условия за образуване на слани.

В началото на втората десетдневка се очаква подобрение на времето и бавно повишаване на температурите. В средата и в края на периода отново ще е неустойчиво, с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще са близки до обичайните.

През третата десетдневка температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове предиобед и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури следобед и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията около 21-ви, 25-и и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 6,22 ч. и залязва в 20,26 ч., а продължителността на деня е 14 часа и четири минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 5,52 ч. и залязва в 20,57 ч., а продължителността на деня нараства до 15 часа и пет минути.

Фазите на Луната през месеца:
5 май - новолуние,
12 май - първа четвърт,
19 май - пълнолуние,
26 май - последна четвърт.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ