Главата на римокатолическата църква записа специално видео обръщение към българския народ, а визитата му тук завършва с меса за мир на площад "Независимост" пред представители на различните вероизповедания

Три канала на БНТ ще излъчват събитията от програмата на папа Франциск в България от 5 до 7 май в преки предавания и репортажи. съобщиха от обществената телевизия.

Главата на римокатолическата църква идва на тридневна визита у нас в рамките на апостолическото пътуване, което включва нашата страна и съседна Северна Македония.

Официалната покана към Светия отец бе отправена от премиера Бойко Борисов при посещението му във Ватикана на 25 май м.г., само седмица след срещата на високо равнище между лидерите на ЕС и Западните Балкани в София.

Посещението на папа Франциск в региона ни поставя темите за мира, добросъседството и благоденствието в специфичния междурелигиозен контекст на Балканите, отбелязват от БНТ. Мотото му е Pacem in Terris (Мир на земята) и припомня енцикликата* на папа Йоан XXΙΙΙ, "българския папа", който в качеството си на папски легат е живял 10 години в България. През 1925-44 г., преди да бъде избран за папа, монсеньор Анджело Ронкали служи в Гърция, Турция и България, като се смята, че именно тези земи са го вдъхновили за енцикликата Pacem in Тerris.

В навечерието на своето пристигане Светият отец записа специално видеообръщение към българския народ:

Специалното коментарно студио по БНТ1 и БНТ4 в неделя, 5 май, започва от 9 ч. с водещи Добрина Чешмеджиева и Георги Любенов. Папа Франциск пристига в София в 10 ч. и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов, като в програмата е включена и среща помежду им.

След церемония на площада пред "Дондуков" 2 гостът ще бъде приет от президента Румен Радев, а по-късно на пл. "Атанас Буров" ще произнесе слово пред представители на дипломатическия корпус, институциите и граждани.

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас папа Франциск ще се срещне в Синодалната палата с Негово светейшество българския патриарх Неофит и членовете на Светия синод.

След кратка молитва пред престола на Св.св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от площада пред храма той ще произнесе заедно с присъстващите молитвата "Царице Небесна" (Regina coeli).

По-късно Франциск ще отслужи и литургия, която ще бъде предавана пряко от площад "Александър І" по БНТ1 и БНТ4. Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души, а на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица, като родната телевизия ще излъчва светата литургия за цял свят.

От специалното студио на БНТ, което е с начален час 16, Горан Благоев ще коментира смисъла и символиката на ритуала, думите и посланията.

На 6 май, понеделник, папата ще посети град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. От 10 ч. БНТ2 ще излъчи в преки репортажи от църквата "Пресвето сърце Исусово" светата литургия, която той ще отслужи, а около 200 деца ще получат от него първо причастие.

По-късно е предвидена и среща с католическата общност, която ще се състои в църквата "Св. Архангел Михаил", а БНТ1 ще излъчи акценти от церемонията.

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас завършва със събитие за мир на столичния площад "Независимост" в присъствието на представители от различни религиозни вероизповедания у нас. Месата за мир ще се излъчи на живо от 17,15 ч. по БНТ1 и БНТ4, а водещ на прякото предаване е Бойко Василев.

Папската визита в България се провежда и в силно променящ се междурелигиозен контекст, отбелязва в коментар по повод посещението Радио Ватикана. В началото на февруари, по време на посещението на  Светия отец в Обединените арабски емирства (ОАЕ) бе подписана Съвместната декларация за братство.

Документът е отправна точка за нов прочит на взаимоотношенията между различните религии. С нея се утвърждава  призив за братство между хората и се осъжда всяка форма на насилие, особено по религиозни мотиви.

"Междурелигиозната среща в София е възможност за още една стъпка в посока на сплотяване на различните верски общности, които да насърчават истинското развитие и мира в региона. Още една територия, в която диалогът, разбирането, културата на толерантността, приемането на различията и съвместното съществуване на хората биха допринесли значително за намаляване на редица икономически, социални, политически и екологични проблеми", коментира Радио Ватикана преди визитата.

Папа Франциск ще отпътува от страната ни на 7 май. Заради височайшата визита още от началото на месеца бяха затворени всички паркинги на площад "Княз Александър I", както и северозападната дъга на площад "Св. Александър Невски" между улиците "11 август" и "Оборище", зад църквата "Св. София".

През почивните дни - и заради военния парад за Гергьовден - се затварят за автомобили още по-обширни части от центъра на София, а престоят и паркирането на превозни средства се забранява на площад "Николай Гяуров", моста пред Националния стадион "Васил Левски" и пространството при сектор Г, а също така на ул. "Ген. Гурко" (между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Васил Левски").

---

Енциклика - папско послание с програмен характер на тема религиозен, политически или обществен проблем, което се пише на латински и е адресирано до всички католици.

Източник: БНТ