Medelin (видео), с участието на латинозвездата Малума, е първият сингъл от нейния 14-и студиен албум Madame X, който излиза на 14 юни - а на 18 май Кралицата на попмузиката се качва на сцената на Евровизия в Израел

Мадона, която миналото лято отпразнува 60-ия си рожден ден, се завръща към корените си с 14-и студиен албум Madame X, на музикалния пазар от 14 юни. "Исках да съм отново в периода от живота си, когато едва започвах кариера в Ню Йорк и не ми пукаше какво мислят хората, а музиката идваше от само себе си, без да се вслушвам в целия този шум, препоръки, предложения и т.н. Точно тогава, когато бях на 19, ми беше дадено името Мадам Х. Така че кръговратът е пълен", обяснява тя.

Виж още: Мадона навлезе в третата възраст! А ето каква беше преди 30 години (видео)

Предишният й албум Rebel Heart излезе през 2015 г., а новата продукция е вдъхновена от португалската столица Лисабон, където многодетната майка се преместила заради футболните тренировки на сина си - но се оказала без приятели, отегчена и депресирана. Тогава започнала да ходи по артистични купони, които, за нейна изненада, завършвали с джемсешъни... 

Освен на английски, Мадона тук пее на португалски и испански, а лирическата си героиня описва като "тайна агентка, която пътува по света, сменя самоличностите си, бори се за свобода и носи светлина на мрачни места" - с една дума, хамелеон, като самата нея през годините.

"Тя е инструктор по танца ча-ча, професор, държавен глава, икономка, състезателка по конен спорт, затворничка, студентка, учителка, монахиня, кабаретна певица, светица, проститутка", обяснява Мадона в едноминутното подгряващо видео за албума, озаглавено "Добре дошли в света на Мадам Х".

Сред 15-те парчета в Madame X отново има колаборация с Дипло. Диджеят се появява и в краткото видео, заснето от Йонас Акерлунд за анонс на турнето й, този път не на стадиони, а в театрални салони. 

Сред гост-звездите са още бразилската певица Анита, рапърът Куаво от триото "Мигос" и колумбиеца Малума, с когото тя е заснела първия клип към албума - за пилотния сингъл "Меделин".

Двамата изпълниха парчето си премиерно на наградите на музикалното сп. "Билборд" в Лас Вегас в края на април, а междувременно долетя новината, че дуетният й партньор идва за самостоятелен концерт у нас на 10 юли в зала "Арена Армеец"...

Мадона трябва да представи албума и във финалната вечер на песенния конкурс Евровизия в Тел Авив, Израел, на 18 май. Междувременно тя пусна в YouTube и соловата си песен I Rise, в чиято интродукция звучи гласът на тийнейджърката Ема Гонсалес, активистка срещу огнестрелните оръжия, оцеляла при стрелбата в гимназията "Стоунман Дъглас" през февруари м.г. в Паркленд, щата Флорида, когато бяха убити 17 души, а още толкова - ранени.

Заглавието на албума "Мадам Х" обаче не е уникално и е използвано многократно - от портрета на Джон Сингър Сарджънт, който през 1884 г. рисува млада американка, омъжена за френски банкер и пробила във висшето общество на Париж, до пиесата на френския драматург Александър Бисон (1848-1912), екранизирана многократно.

Madame X (Madame Pierre Gautreau), John Singer Sargent, 1884 (unfree frame crop).jpg
"Портрет на Мадам Х" от Джон Сингър Сарджънт (1856-1925)