Кой кой е в предисторията на старата Star Wars трилогия плюс трейлърите с БГ субтитри, кратко видео зад кулисите, плакати с пейзаж от... Малдивите - и първи (негативни) отзиви

"Rogue One: История от Междузвездни войни", както е обявеното му българско заглавие, предшества хронологично "Епизод IV: Нова надежда", с който през 1977 г. започна космическата сага на Джордж Лукас. Този път той не играе роля в създаването на филма, а продуценти за "Дисни", които откупиха неговата "Лукасфилм" през 2012 г., са Катлийн Кенеди, Алисън Шеърмур и Саймън Еманюел.

Сюжетът се върти около групата бунтовници (версия на антигероите от "Отряд самоубийци"), които търсят начин да обезвредят най-новото оръжие на Империята.

Още трейлърът загатна за появата на познати персонажи като Дарт Вейдър, отново озвучен от Джеймс Ърл Джоунс, който вече е на 85.

В злодейска роля е също номинираният за "Златен глобус" и носител на "Еми" Бен Менделсон (сериала Bloodline) като директор Орсън Креник, който ръководи високотехнологичните оръжейни разработки на Империята.

Жесток, но с блестящ ум, той е обсебен от завършването на дълго отлагания проект за изграждане Звездата на смъртта, на който е заложил репутацията си...

Форест Уитакър, носител на "Оскар" за "Последният крал на Шотландия", е Соу Герера - ветеран от войната на клонираните и водач на група бунтовно настроени екстремисти. Той се е барикадирал на древния свят Джеда, където оказва продължителен отпор на имперската окупация, а под грубата му външност се крие, както гласи описанието, "харизматичен и грижовен лидер"...

В актьорския състав са още британците Джонатан Арис и Алистър Петри, които наскоро гледахме в "Нощният мениджър", а от "Епизод III: Отмъщението на ситите" (2005) се завръщат Джими Смитс и Женевиев О'Райли като сенаторите Бейл Органа и Мон Мотма.

Алан Тудик (сериала Firefly) пък е в ролята на K-2SO - препрограмиран имперски дроид по сигурността, станал лоялен на бунтовниците и техен агент под прикритие.

"Петимата от РМС" в галактическа версия

Риз Ахмед ("Лешояда") е Боди Рук, изключителен пилот и техник, а Цзян Вен - прагматичният воин Бейз Малбус, който се откроява със своята самоувереност. Тя контрастира рязко с духовния сан на най-добрия му приятел Чирут Имве (Дони Йен), незрящ монах, който е убеден, че всички живи същества са свързани чрез Силата - и макар да не я владее, е тренирал тялото си посредством интензивна физическа и психическа подготовка.

В групата е и Диего Луна ("Елизиум") като капитан Касиан Андор, разузнавач от бунтовническия съюз с богат боен опит, спечелил уважениe със своето хладнокръвие и изобретателност.

Сред по-известните имена във филма, режисиран от Гарет Едуардс ("Годзила"), е и Мадс Микелсен от сериала "Ханибал", който играе учения Гален Ерсо, баща на главната героиня Джин. Оказва се, че той има ключова роля в проекта за Звездата на смъртта, заради което образът му е смята за вдъхновен от създателя на атомната бомба Робърт Опенхаймер.

В порасналата му дъщеря, взела страната на бунтовниците, се превъплъщава англичанката Фелисити Джоунс. Актрисата, номинирана за "Оскар" като съпругата на Стивън Хокинг в "Теорията на всичко", тук има централна роля, за която се е преборила с конкурентки като Руни Мара и Татяна Маслани.

Феновете намериха в нея прилика с Рей от "Силата се пробужда", което предизвика предварителни спекулации, че Джин Ерсо може да се окаже нейна майка.

Новата главна героиня в "Междузвездни войни" е буйна, дръзка и гори от желание да влезе в битка срещу Империята. Свикнала е да върши всичко сама и в отчаяната мисия на бунтовниците открива своето призвание, гласи анотацията.

Фотогалерия: Междузвездни войни: Силата се пробужда

Както е известно, действието в Rogue One се развива след събитията в новата трилогия на Лукас и предшества старите му филми.

Филмът ни показва как бунтовниците са откраднали плановете за Звездата на смъртта, които принцеса Лея пренася с кораба си, т.нар. Blockade Runner, в началните кадри на "Епизод IV: Нова надежда", показан навремето у нас под заглавие "Междузвездна война".

"Ще навлезем в нова територия, която изследва сблъсъка през призмата на една наземна война, без да губи от атмосферата на "Междузвездни войни", позната толкова добре на феновете. Гарет е много иновативен режисьор и се вълнувам, че ще работя с него и невероятния актьорски състав, който сме събрали", обяви в аванс продуцентката Катлийн Кенеди.

Едуардс не криеше намерението си това да бъде военен екшън, по подобие на "Спасяването на редник Райън", "Блек хоук" или "Враг номер 1". Това е и първият филм от космическата сага, в който няма битки със светлинни мечове и джедаи - ако не броим кратката поява на Дарт Вейдър.

Според в. "Сан Франциско кроникъл" обаче Rogue One е корпоративен продукт, на който му личи, че е такъв, а разликата с филмите на Джордж Лукас е като между живо куче и плюшена играчка. С помощта на четирима сценаристи режисьорът Едуардс е превърнал "Междузвездни войни" във военен филм и това е фундаментална грешка, смята критикът от изданието.

Виж още: Защо сте разочаровани от новите "Междузвездни войни"

"Ню Йорк таймс" пък заключава, че ограничението деца до 13-годишна възраст да гледат филма с придружител е заради "безкрайната война" на екрана - макар че у нас Rogue One е по кината (от този петък, 16 декември) не само със субтитри, но и в дублирана на български версия за по-малките зрители.

Напълно в комерсиалния стил на "Дисни" изглеждат дори пейзажите с палми и щурмоваците, които газят до колене в лазурносиньото море... Сцените са заснети на Малдивите и изобразяват Скариф - прилежащият към Звездата на смъртта тропически свят.

Друг важен факт - Майкъл Джакино ("Стар трек", с "Оскар" за анимацията "В небето") е поел диригентската палка от ветерана Джон Уилямс като композитор.

Виж още: 10 от най-очакваните блокбъстъри на 2016 г. (снимки)

Ето и първия плакат - със Звездата на смъртта като фон за идиличния пейзаж, сред който се разгръщат сраженията между бунтовници и имперски щурмоваци.