Ако сте сред легионите верни фенове, които обвиняват "Дисни", че са им съсипали любимия филм, значи мислите като Джордж Лукас. Дали обаче не сте твърде предубедени?

Казват, че най-добрият начин да унищожиш една мечта е, като я сбъднеш. Може да ви се е случвало и на вас - надявате сте се нещо да ви направи щастливи, но когато то най-после се осъществява, не чувствате никакво удовлетворение.

Милиони фенове на "Междузвездни войни" са в подобна ситуация днес. След първоначалната еуфория, че е заснет нов филм, който надминава нивото на трилогията предистория (Епизод I-III) и има очаквания касов успех, сега преобладават гневните коментари, разочарованието, критиките. 

Видео: Българските ВИП фенове на "Междузвездни войни"

"Не е това, което очаквах...", "Пародия!", "Джей Джей не е Джордж Лукас...", "Дисни" се интересуват само от пари...", "Спирам да гледам..." Това са само някои от реакциите, които може би сте чули или прочели. Но "Силата се пробужда" има и своите достойнства, признати от професионалната филмова общност: 

- филмът е добре направен и се гледа с интерес,
- музиката е страхотна и може да донесе рекордна номинация на Джон Уилямс за "Оскар",
- вложено е чувство за хумор,
- новите актьори са талантливи и се сочат като най-голямото лично постижение на режисьора в този филм, тъй като им предстои да имат централни роли и в двете продължения,
- операторската работа е на ниво (дело на оператора, който засне и двата "Стар трек", режисирани също от Джей Джей Ейбрамс),
- атмосферни пейзажи, които не са компютърно генерирани, а напълно автентични.

Виж още: Джедайските стълби са в Ирландия

Американският филмов институт (АФИ) нареди "Междузвездни войни: Силата се пробужда" сред 10-те заглавия на годината. У нас режисьорът Костадин Бонев го постави на първо място в годишния си Топ 10, съставен за специализирания сайт "Другото кино", като също излага солидни аргументи:

"Енергията на филма не само е запазена - тя е мултиплицирана. Филмът е изграден върху конфликт с античен размах, а приликите със страшните, но мъдри приказки на Андерсен и Братя Грим е повече от очевидна. И когато днес видиш на екрана остарелите Хан Соло и принцеса Лиа, в гърлото ти засяда буца, която няма как да преглътнеш. Защото Сагата превръща възрастни хора в деца, а децата ги учи как да различават добро от зло. Въпреки скептицизма на много мои приятели - няма друга поредица, която да си съперничи с художествения мащаб на "Междузвездни войни" - нито "Батман", нито "Супермен", още по-малко "Властелинът на пръстените" и "Хари Потър". Само "Джеймс Бонд" може."

Виж още: Междузвездната мания (снимки, видео)

Ако седнем обаче да изброяваме недостатъците, списъкът сигурно става още по-дълъг:
- прекаляване с екшън и спецефекти,
- неубедително актьорско присъствие на старите актьори, най-вече Кари Фишър,
- драматургични пропуски (попълнени донякъде от романизираната версия на филма от Алън Дийн Фостър, "писател в сянка" и на първата книга с автор Джордж Лукас)
- схематични, повърхностни злодеи
- идеята за Първия ред не е развита, изглежда почти карикатурно, сведена до паравоенна групировка
- налице е увлечение по разработка на перипетиите, на набор от случки, които сами по себе си са занимателни, но губейки общата перспектива на драмата, която би направила филма самостоятелен
- получило се е нещо средно между носталгично връщане към ретро класиката и самостоятелно фентъзи, където се чувства съперничеството, но и опита на филми като "Властелинът на пръстените" и "Аватар".

"Ретро" - това е главният недостатък на "Силата се пробужда" и според създателя на сагата Джордж Лукас. Той обясни какво има предвид в скорошно интервю, където атакува "Дисни", сравнявайки ги с "бели робовладелци", на които е продал децата си... - "много неподходяща аналогия", за която побърза да се извини в официално изявление, разпространено в новогодишната нощ.

Според него проблемът на новия филм (който фактически е колкото продължение, толкова и римейк) е в това, че старата трилогия си има свои недостатъци - драматургични и иновационни, - които тук не са избегнати. 

Виж още: 30 факта за новите "Междузвездни войни"

Другият упрек на Лукас е свързан с рециклирането на реалии - вместо създаването на нови. "Те искаха да направят ретро филм. Това не ми допада. Аз съм се старал да направя всеки филм нов и различен, с различни планети, различни космически кораби...", обяснява режисьорът на първия "Междузвездни войни" (1977) и т.нар. "нова трилогия" (1999-2005).

Маз Каната - компютърно генерираната героиня на Лупита Нионго, напомня за учителя Йода най-малкото защото са почти връстници

Архивите обаче са напомнят, че Джордж Лукас от самото начало се е целел в публиката на "Дисни". През април 1977 г., месец преди премиерата на "Междузвездна война" (Епизод IV: Нова надежда), той заявява в интервю пред сп. American Film: "Вместо да правя някакъв гневен, социалнозначим филм, осъзнах, че има друга обществена значимост, още по-важна - мечтите и фантазиите. Да накараш децата да вярват, че животът е нещо повече от боклук, убийства и истински неща като кражбата на авточасти - и че въпреки наличието им, може да си седиш и да мечтаеш за екзотични страни и странни създания."

И най-важното: "Исках да направя детски филм, да тръгна по пътя на Дисни."

Това сякаш слага край на дискусията. Затова се постарайте да гледате на Star Wars с детски очи, дори ако сте минали 40-те и самите вие сте родители. Иначе просто няма да ви се получи.

Виж още: Как да запалим децата по "Междузвездни войни"

Тогава вероятно ще осъзнаете защо решението "Силата се пробужда" да е едновременно и римейк, и продължение е толкова гениално.

Какво казва самият Джей Джей по въпроса пред "Холивуд рипортър": "За мен беше важно да въведа нови герои, като използвам познатите отношения, за да разкажа една нова история - да се върнем назад, за да отидем напред."

Той признава, че е очаквал да го обвинят, че копира Джордж Лукас, но е убеден, че подобни сходства само помагат за сюжета на "Силата се пробужда": "Ние наследихме "Междузвездни войни". Идеята, че историята се повтаря беше очевидна и напълно целенасочена. Но тази структура - за героя, който живее на пустинна планета и открива, че има свръхестествена сила, докато лошите притежават мощно оръжие и то накрая бива разрушено... - това са най-маловажните аспекти на филма. Те представляват само опорни точки, които са се доказали като успешни много преди да бъдат използвани в "Междузвездни войни".

Може би най-облагодетелствана е публиката в Китай, където филмът излиза сега, без космическата сага да е особено позната. Там тепърва ще правят паралели със собствената си история, митология и цивилизация.

Режисьорът Джей Джей Ейбрамс и новата шефка на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди на китайската премиера на "Силата се пробужда" в Шанхай