Остров Скелиг Майкъл е естественият декор за финалните кадри от "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (видео)

Ако вече сте гледали "Междузвездни войни: Силата се пробужда", вероятно сте се впечатлили от финалната локация - съчетание от девствена природа и старателно изграден декор. Възможно ли е да е и двете едновременно?

Оказва се, че да. Последната композиция на Джон Уилямс във филма (преди финалните надписи) се нарича "Джедайските стълби" (Jedi Steps) и това са действително съществуващите 600 стъпала до върха на остров Скелиг Майкъл, на 12 км от югозападния бряг на Ирландия.

Това е "невероятно, невъзможно, безумно място... част от света на нашите сънища", пише за него драматургът Джордж Бърнард Шоу.

Виж още: Мистичната алея

Островът, висок едва 218 м, и неговият съсед Малък Скелиг по принцип са известни най-вече заради своите единствени обитатели - водоплаващите морски птици.

През VI в. там се заселват християнски монаси и превръщат скалистите му склонове в свое убежище. Изграденият от тях манастир с каменни хижи е запазен отлично и до днес, когато Скелиг Майкъл вече е в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Тяхно дело са и Джедайските стълби (вж. фотогалерия)...

За сцените от "Силата се пробужда" била закарана 16 тона снимачна техника, а актьорите трябвало сами да се изкачат догоре. Какъв съвет им дали водачите? Да поддържат равномерно темпо и в никакъв случай да не поглеждат надолу.

Дотам се стига само по вода (SkelligExperience.com/other-sea-tours), обикновено в ограничен период между лятото и есента, и то само ако времето позволява. Броят на посетителите, които могат да стъпят на този бряг, също е ограничен и се налага предварителна резервация, но може да го обиколите и с корабче. 

Популярността му тепърва ще расте - след премиерата на "Силата се пробужда" Ирландия започна рекламна кампания за обектите, които са свързани с филма, сниман още в Абу Даби и Исландия. Предложенията включват и прекосяване на поне част от 2500-километровия маршрут по западното атлантическо крайбрежие, т.нар. Wild Atlantic Way, по който Скелиг Майкъл е само отправна точка... 

Виж още: 30 факта за новите "Междузвездни войни"

Заслугата за намирането на това уникално място била на сценографа Рик Картър, разкрива туристически рекламен клип, пуснат след премиерата на "Силата се пробужда". Там режисьорът Джей Джей Ейбрамс хвали красотата на острова и припомня, че старите "Междузвездни войни" правели впечатление с реално съществуващите снимачни локации - и затова той решил да съхрани тази автентичност.

През есента на острова били заснети и сцени за продължението - Епизод VIII, планиран да излезе по екраните през 2017 г. Еколози и неправителствени организации алармираха, че след посещението на филмовите екипи се наложили възстановителни работи. Властите обаче отвърнаха, че подобни реставрации са правени и друг път, а причина може да станат дори птиците, превърнали склоновете в свой дом.