Дарк Хеджис е една от най-емблематичните забележителности на Ирландия, където са снимани сцени от сериала "Игра на тронове". Днес това място се смята за природен феномен, но заслугата за възникването му е човешка

Алеята Дарк Хеджис в ирландското графство Антрим, една от най-живописните в света, стана още по-популярна, след като там бяха заснети сцени от сериала "Игра на тронове".

В телевизионния епос живописният път играе ролята на най-дългата и важна пътна артерия в измисления от Дж.Р.Р. Мартин свят на Вестерос.

Виж още: Кои са магическите места от "Игра на тронове"

Историята на тази необикновена алея започва в средата на XVIII век, припомня Nakratko.bg. Тогава семейство Стюарт засаждат първите букови дървета около пътя, за да създадат настроение у хората, които посещават тяхното имение Грейсхил.

Начинанието се оказва много добро и освен че надживява своите създатели, днес е притегателно място за туристите, които посещават Северна Ирландия.

Годишно десетки хиляди фотографи - професионалисти и любители - се опитват да запечатат вълшебството на усуканите клони на буковете, надвиснали над пътя.

Допреди 17 години обаче само местните хора са знаели за съществуването на този природен феномен. Едва през 1998 г. Националният съвет по туризъм в Ирландия започва да рекламира мястото - разбира се, с цел да се привлекат повече туристи.

Виж още: Как се изгражда светът на "Игра на тронове" (видео)

И както във всяка подобна история, старинната алея Дарк Хеджис също е обрасла с легенди. Местните твърдят, че на здрачаване между дърветата може да се види Сивата дама. Някои казват, че това е бродещият дух на прислужничка от близките имения, умряла при загадъчни обстоятелства.

Други са уверени, че тя е изгубил се дух на някой от спящите вечен сън в близкото гробище. А според легендите в нощта на Хелоуин всички души от околните гробища се събират на алеята, за да си устроят празненство със Сивата дама.

Естествено, не всеки вярва на легендите, но всички, посетили това място, казват, че са поразени от красотата на алеята Дарк Хеджис.