Какво влиза в сила (и излиза от обращение) с идването на новата година

От 1 януари банкнотата от 1 лев, емисия 1999, престава да бъде законно платежно средство - оттук нататък хартиените еднолевки може да се обменян на касите на БНБ по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок.

Също с началото на новата 2016 г. влиза в сила новият размер на минимална работна заплата - 420 лв. С увеличението ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите при наетите на минимална работна заплата и техните семейства, мотивира се правителството, което взе решението на предпоследното си заседание през старата година.

С промяната в размера на минималната заплата кабинетът очаква да се намали обхватът "работещи бедни" и да се генерират по-оживени стопански процеси по линия на вътрешното потребление.

Минималната часова работна заплата става 2,50 лв. при продължителност на работното време 8 часа и 5-дневна работна седмица, което прави 20 лв. дневна надница.

Виж още: Официално: До 1 януари 2017 г. минималната заплата става 460 лв.

Вече можете да се подготвите и за плащането на годишния данък - новите данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани в сайта на НАП.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 3 май, тъй като 30 април се пада в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март, физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май.

Виж още: Близо 2 млн. българи с по-високи социални осигуровки от 2016 г.

Председателството на ЕС за първото полугодие на 2016-а се пое от Холандия (eu2016.nl).