Руското външно министерство уточни, че доставките на руски газ продължават по линия на държавната компания "Булгаргаз"

Паника за газа вдигна на крак властта. В сряда вечерта, след края на последния работен ден за годината, премиерът Бойко Борисов свика спешно шефовете на държавните енергийни фирми. Причината бе писмо на руската фирма "Газпром Експорт", че от 1 януари 2016 г. количествата газ за битовите потребители, осигурявани от "Овергаз", са нула.

То е било изпратено в "Булгартрансгаз" - фирмата, която транспортира синьото гориво, съобщава в. "Стандарт", като се позовава на източници в Министерския съвет.

Заплахата да останат без газ засяга около 50 хил. домакинства у нас

Имаме готовност веднага да осигурим нужните обеми, нужно ни е само искане от "Овергаз", уверява пред изданието шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен. Никакво писмо не е идвало при нас, нямаме прекъсване на доставките, няма причина за тревога, съобщава и говорител на "Овергаз".

От "Овергаз" отрекли версията, че имат дългове към "Газпром експорт". От компанията обяснили, че предстои да разделят общия бизнес с руския си партньор. Вече имали пътна карта за "развода", който трябва да приключи към средата на годината. Експерти коментирате, че е възможно 

писмото да е опит за натиск заради предстоящата раздяла

В Министерския съвет, освен шефът на БЕХ, се събраха директорите на "Булгартрансгаз" Георги Гегов и на "Булгаргаз" - Петьо Иванов. Цялата държавна газова система е била приведена в спешна готовност да замести руските доставки за битовите ни потребители с гориво от "Булгаргаз". Всички отпуски са спрени, шефовете и служителите на компаниите ще са на линия и на 1 януари.

За да се покрият нуждите на битовите абонати, са нужни около 1,5 млн. куб. метра на ден

От своя страна пък "Булгаргаз" ще поиска от "Газпром" да увеличи обемите за страната ни. Няма да има промяна в цената, тъй като тя е регулирана.

За да купува гориво от "Булгаргаз" през 2016 г., "Овергаз" е трябвало да направи заявка до края на ноември. Причината за това е, че в този срок и държавното дружество уточнява параметрите на доставките с "Газпром" за следващата година. Според Жаклен Коен

"Газпром" няма да откаже по-големи количества на България

Ако се наложи някакво изчакване обаче, може да бъде използвано гориво и от хранилището в Чирен. "Там има достатъчно нагнетен газ, заредени са около 450 млн. куб. метра. Не е имало повод да се използват големи количества, тъй като времето не е било студено", обяснява още Коен.

Намаляване на доставките към други потребители - например топлофикациите, едва ли ще е възможно заради падането на температурите. Сега всичко зависи от "Овергаз", която трябва да направи искането за доставки от "Булгаргаз" максимално бързо, уточнява Коен. И допълва, че като лицензиран доставчик фирмата е длъжна да изпълнява задълженията си към своите клиенти.

На въпрос защо се е стигнало до прекратяване на доставките

 Коен отговаря, че не може да коментира търговски отношения между две компании. Но обяснява, че е необичайно подобно писмо да се изпраща 48 часа преди да се спре кранчето, точно в навечерието на празничните дни.

Не искам да влизам в конспирации, но ми се струва, че има сценарий това да се случва, коментира шефът на БЕХ. От около две години "Овергаз" купува директно от "Газпром Експорт" около 200-250 млн. куб. метра годишно, което е около 7-8% от потреблението на горивото в страната.

Имаме готовност да реагираме, няма да оставим хората на студено, дори и "Овергаз" да не сключат договор с нас, увери отново на сутринта по Нова телевизия шефът на БЕХ и обясни:

"Писмото събуди силното безпокойство на премиера

Бойко Борисов. Тук става дума за търговските взаимоотношения между две компании, които са извън контрола на държавата, но тя не може да стои и да гледа безучастно. Затова инструкциите бяха да се положат всички усилия държавните дружества да обезпечат тези количества."

Коен уточни, че нули има срещу заявките на "Овергаз" за дните от 1 до 10 януари.

По-късно Министерството на външните работи на Русия разпространи съобщение чрез РИА "Новости", в което се казва: "Във връзка с появилите се в българските медии съобщения, че българската компания "Овергаз Инк" не е получила уведомление за продължаващата доставка на природен газ от руската компания "Газпром експорт" в България, бихме искали да отбележим, че, по информация от ръководството на руската компания "Газпром", доставките на руски природен газ за България

продължават безпроблемно по линия на държавната компания "Булгаргаз" ЕАД

в обем 3 млрд. куб. м, съответстващи на годишните потребности на страната." От руското външнополитическо ведомство уточняват, че доставките дори могат да бъдат увеличени.

"С компанията "Овергаз Инк", сътрудничеството с която досега обезпечава не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите, имащи за предмет урегулирането на натрупалите се за последните години търговски въпроси. България без руско "синьо гориво" няма да оставим", подчертават още от Москва.

Източник: в. Стандарт