Негативните отзиви за Епизод I го отказали от Мрежата

Създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас (71) се радва на пенсионирането си от интернет вече 15 години. Ветеранът, който продаде правата върху космическата сага срещу 4 млрд. долара на "Дисни", не е влизал в Световната мрежа от 2000 г. насам.

Оттогава насам той усърдно избягвал "Гугъл" и социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър", като не ползвал дори електронна поща, пише "Уошингтън поуст".

Това своеобразно технологично отшелничество изглежда странно за човек, останал в историята на киното с революционните спецефекти в "Междузвездни войни", но си има логично обяснение. Пред авторитетния вестник режисьорът обяснява, че това се дължи до голяма степен на нежеланието му да чете негативни отзиви за своите филми.

Виж още: Новият филм на Джордж Лукас - анимационен мюзикъл

През 1999 г. излезе първият епизод от новата трилогия "Междузвездни войни" - "Невидима заплаха", и тогава критиките бяха смазващи въпреки участието на звезди като Лиъм Нийсън. Някои дори констатираха, че "Лукас е ръждясал". 

Джордж не участва във възраждането на сагата, което предвижда пет нови филма в следващите пет години. Първият - продължението на "Завръщането на джедаите" (1983), е "Силата се пробужда", е с премиера този месец.

Виж още: Новите междузвездни войни са цял нов свят

Режисьорът сравнява продажбата на компанията си "Лукасфилм" с развод и твърди, че да гледа новия филм ще е все едно да посети сватбата на своя бивша съпруга.

"Не може да се работи, ако някой постоянно те надзирава и те критикува. На снимачната площадка или си диктатор, или не си. Нямаше как да се работи в сътрудничество, затова си казах: "Развеждам се". Знаех, че няма как да остана ангажиран. Щях да изтормозя и останалите, и самия себе си...", казва той и допълва:

"Сега съм изправен пред неудобна ситуация. Трябва да отида на сватбата. Бившата ми ще е там, а аз трябва да си поема дълбоко въздух, да се правя на добър, да бъда търпелив докрая и да се наслаждавам на този миг - защото това е собственото ми съзнателно решение."

Преди време Лукас сподели, че не е гледал трейлърите за новия Епизод VII, а от "Дисни" не са приели идеите му за посоката, в която трябва да се развива сюжетът. Затова предпочел да се отдръпне. Режисьор на "Силата се пробужда" е Джей Джей Ейбрамс.

Видео: Всички кадри от Епизод VII, подредени хронологично