В момента средната лихва по новите жилищни заеми в лева е 5,60%, а в евро - 5,95%

Лихвите по кредитите скачат от догодина, като процесът се очква да продължи и през 2017 г. Такава прогноза направиха вчера от Асоциацията на банките в България (АББ).

Според АББ основните причини за повишаване на лихвите по кредитите са очакванията от догодина Европейската централна банка да спре да налива ликвидност в банковата система, както и ниското ниво, което стигнаха индексите EURIBOR и LIBOR, на база на които се формира лихвата по ипотечните заеми, пише в. "Труд".

Според банкерите в рамките на година-година и половина тези индекси вероятно ще започнат да се покачват.

Преди седмица подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че лихвите по депозитите ще намаляват и догодина, като ще паднат под 1%.

Виж още: Ипотечните кредити да се връщат предсрочно без такса след 1 година

В момента средната лихва по новите жилищни заеми в лева е 5,60%, а в евро - 5,95%, по данни на БНБ. При потребителските кредити в лева оскъпяването е 10,51%, а в евро - 7,05 на сто. Според банкерите ниските лихви носят и рискове, защото при повишението им много хора може да срещнат трудности с вноските.

Заради ниските лихви и отпадането на таксата за предсрочно погасяване на жилищните заеми тече процес на масово предоговаряне.

"Хората слизат на лихва, по-ниска с 1-2 процентни пункта", обясниха от банковата асоциация. Оттам посочват, че този процес е причината и за ръста на приходите от такси, основно от предоговаряне, в банките. Към октомври постъпленията по това перо са 845,4 млн. лв. спрямо 778 млн. лв. за миналата година.

Виж още: Как са защитени вашите спестявания

Увеличените приходи от такси, заедно с намалените разходи за лихви и за обезценки на лоши кредити са причината за ръста на печалбата на банките. Тя достига 907 млн. лв. към октомври, което е с 234 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Източник: в "Труд"