С нощна прожекция в четвъртък срещу петък по кината отново излиза "Невидима заплаха" - първата част от предисторията на култовата космическа сага

Подобно на старата трилогия, която бе пусната в кината през 90-те в преработен вариант, на екран от този петък отново, вече в 3D версия, излиза "Епизод 1: Невидима заплаха".

Филмът не е продължение на "Междузвездни войни", а начало на нова трилогия, която разказва предисторията на Скайуокър-баща и проследява превръщането му в черния лорд Дарт Вейдър...

Днешните хлапета познават героите от космическата сага най-вече от анимационния сериал "Войната на клонираните" по "Картуун нетуърк". В "Невидима заплаха" Анакин е още момче и това прави филма подходящ и за по-малките зрители.

Заклетите Star Wars фенове, които са се редили на опашка в киносалоните в началото на 80-те, обаче не посрещнаха радушно новите филми - най-снизходителните коментари бяха, че Джордж Лукас е ръждясал.

Режисьорът, който се посвети на този проект в годините между 1976 и 1983-та, засне "Епизод 1" едва в края на 90-те, когато технологиите започват да се развиват стремително и му позволяват да реализира напълно замисъла си.

Освен към диалога, голяма част от критиките тогава бяха насочени и към актьорското изпълнение - както на малкия Джейк Лойд, който играе Анакин Скайуокър в "Епизод 1", така и на приемника му Хейдън Кристенсен, превъплътил се в порасналия падауан (ученик) на джедаите.

Днес определяна повече като космическа сапунена опера и пародирана в многобройни версии за голям и малък екран, сагата ще остане в историята с революционните за времето си специални ефекти - и с експлоатираната до крайна степен популярност на героите за производство на сувенири и всевъзможни други продукти, т.нар. мърчандайзинг.

Началният филм "Нова надежда" (Епизод 4 в хронологията на сагата), прожектиран у нас като "Междузвездна война", си остава най-високо оценен, като през 1978 г. получава "Оскар" за музика, визуални ефекти, звук, костюми, сценография и монтаж, а Лукас и сър Алек Гинес са номинирани съответно за режисура и поддържаща мъжка роля.

За най-добър сред шестте епизода обаче се смята продължението му "Империята отвръща на удара".

Любопитна подробност е, че Лукас черпи идеи от филмите на Акира Куросава и по-късно, заедно с приятелите си Копола и Спилбърг, подпомага работата на големия японски режисьор.

Виж още: Куросава, продуциран от Лукас и Копола

С доста по-голямо нетърпение в 3D кината от 9 март се очаква "Джон Картър: Между два свята" на "Дисни" с режисьор Андрю Стантън, известен досега с анимации като "Търсенето на Немо" и "УОЛ.И".

Филмът, описван като кръстоска от "Междузвездни войни" и "Аватар", всъщност екранизира един доста по-ранен сюжет - романа на Едгар Бъроуз от 1917 г. "Принцеса от Марс".

Именно този автор, по-известен с книгите си за "Тарзан", и поредицата му за Джон Картър от Марс са вдъхновили фантастичните кинопътешествия на Джордж Лукас и Джеймс Камерън.

Сюжетът: Джон Картър попада на Барсум и с неохота се въвлича в борбата за надмощие между хелиуми, зоданги, теркси и терни...