През 1934 г. Кларк Гейбъл съблича ризата си в един филм и цяла Америка вижда, че киноидолът й не носи потник

"Случи се една нощ" на Франк Капра (по bTV Cinema на 29 срещу 30 август, в полунощ) е романтична комедия от 1934-та, която предизвиква фурор на "Оскарите", като получава статуетките за филм на годината, режисура, адаптиран сценарий, актьор и актриса.

Отличията в тези категории, наричани "Голямата петорка" (The Big Five), по-късно са печелили само "Полет над кукувиче гнездо" и "Мълчанието на агнетата", съответно от 1975 и 1991 г.

В главните роли са Клодет Колбер и Кларк Гейбъл, който пет години след това играе Рет Бътлър в "Отнесени от вихъра". По-късно създателят на Бъгс Бъни твърди, че анимационният заек е вдъхновен именно от героя в "Случи се една нощ" - репортера Питър Уорн.

Друга от легендите около Гейбъл гласи, че киноидолът носи вина за излизането на потниците от мода. В сцена от филма актьорът съблича ризата си и зрителите с почуда установяват, че любимецът им остава гол до кръста. Резултатът бил значителен спад в продажбите на потници. 

В "Случи се една нощ" Колбер играе богата наследница, омъжила се за жиголо, но отвлечена от баща си, който се надява да анулира брака. Тя обаче успява да избяга от семейната яхта във Флорида и докато, бяга среща наскоро уволнен журналист (Гейбъл), който се съгласява да й помогне да стигне до Ню Йорк в замяна на нейната история...

През втората половина на ХХ век у нас тази част от бельото бе символ на работническата класа, донякъде заради римуването на "работници" и "потници".

Мъжкият потник изобщо не го коментираме, мястото му е само и единствено в залата за спорт, съветва в блога си ma-studio.eu журналистката Мария Касимова, експерт по етикет и протокол.

Не можем да отрече обаче, че снежнобелият потник напоследък стои добре върху секссимволи като Вин Дизел и Чанинг Тейтъм, чийто пример следват родни звезди от ранга на Валери Божинов и Азис.

Дуейн Джонсън - Скалата, Марк Уолбърг и Антъни Маки като културисти по потници в кадър от "Кръв и пот" на реж. Майкъл Бей

Колкото до "Случи се една нощ", модна легенда, но с по-голяма достоверност, се носи и около Клодет Колбер. Актрисата била до такава степен скептична за успеха на филма, че вместо да отиде на "Оскарите", потеглила на екскурзия с влак.

Когато се разбрало, че печели наградата за актриса, се наложило да я гонят на жп гарата и да я свалят от вагона, за да присъства на церемонията.

По тази причина тя е облечена в пътнически костюм от две части, макар и ушит специално за нея от дизайнерите на "Парамаунт пикчърс".

Може да я видите в този вид на клипа с откъси от ранните "Оскари", сглобен по повод честването на режисьора Франк Капра в Американския филмов институт.