Преработен за новия формат, филмът се завърта от 18 октомври в 4DX салона в "Синема сити Парадайз". Там "Аватар" ще оживее с уникална хореография и смесица от въздух, вода, аромат, движение, вибрации, които се случват в синхрон с действието на екрана

Филмът от 2009 г., роден във въображението на режисьора Джеймс Камерън още в края на ХХ век, представя непознатия свят на Пандора през погледа на прикования към инвалидна количка бивш морски пехотинец Джейк Съли (Сам Уъртингтън), който продължава да е воин по душа. Той бива вербуван за мисия на далечната планета, където корпоративна организация добива рядък минерал - ключ към разрешаването на енергийната криза на Земята.

Виж още: Култов художник иска да забрани "Аватар"

Тъй като обаче атмосферата на Пандора е силно токсична, е създадена програмата "Аватар", чрез която човешкото съзнание се прикрепя към дистанционно управлявано биологично тяло, способно да живее в смъртоносната среда. "Аватарите" са генетично създадени хибриди между ДНК-то на хората и местните жители, т.нар. "нави", триметрови сини хуманоиди.

Прероден в новото си тяло, Джейк може да ходи отново. Той има за задача да се внедри при навите, които са основното препятствие пред добиването на безценната руда. Красива женска спасява живота на Джейк и това променя всичко. Той е приет от нейния клан и се учи да стане един от тях, като преминава през множество приключения.

Покрай скептичната си наставница Нейтири (Зоуи Салдана) той започва да уважава начина им на живот и става един от тях. Скоро обаче се изправя пред най-голямото изпитание - когато се налага да вземе страна в конфликта и да поведе епична битка, която ще реши съдбата на този прекрасен нов свят...

Междувременно реж. Джеймс Камерън подготвя четири продължения, първото от които се очаква в кината през декември 2020. Повечето от младите герои са потомци на Джейк Съли и Нейтири.

На първия кадър са: Дуейн Евънс-младши (Rotxo от клана Metkayina), Бритън Далтън (Lo'ak от семейство Съли), Филип Гелджо (Aonung от клана Metkayina), Тринити Блис (Tuktirey от сем. Съли), Бейли Бейс (Tsireya от клана Metkayina), Джак Чемпиън (Хавиер "Паяка" Сокоро) и Джейми Флатърс (Neteyam от сем. Съли, изправен).