Роджър Дийн заведе дело за 50 млн. долара срещу режисьора Джеймс Камерън и поиска от киностудията "Фокс" да прекрати разпространението на филма в този вид

Архитект, художник, графичен и интериорен дизайнер, британецът Роджър Дийн (RogerDean.com) е известен най-вече със своите плакати и обложките за албуми на рокгрупи като "Йес" и "Ейша".

За приликата между гледките от Пандора и неговите фантастични пейзажи се заговори още през 2010 г., когато "Аватар" надхвърли 2 млрд. долара приходи и стана най-касовият филм за всички времена.

Джеймс Камерън, който в случая е режисьор, сценарист и продуцент, още тогава не отрекъл, че планините, реещи се свободно във въздуха, може да са били вдъхновени от някоя корица на "Йес". Сп. "Ентъртейнмънт уикли" припомня отговора му тогава: "Възможно е, навремето, когато пушех трева."

Пандора, където се развива действието на "Аватар", дори не е планета, а спътник, населен с приказна флора и фауна.

Според 68-годишния Дийн, чиито първи творби датират още от края на 60-те, режисьорът "изучавал и правил препратки към работите му по време на подготвителния период за филма", а приликите били толкова съществени и целенасочени, че нямало как да са инцидентни или неволни.

Художникът сочи като пример не само висящите планини, но и гигантските каменни арки. Доказателства, че неговите работи са съществували преди излизането на "Аватар", са издадените му сборници Views (1975), Magnetic Storm (1984) и Dragon’s Dream (2008).

Фотогалерия: Филмови пейзажи

Сюжетът на филма се разгръща около намеренията на хората през ХХII век да експлоатират полезните изкопаеми на луна от системата Алфа Кентавър, на 4,4 светлинни години от Земята. 

Зоуи Салдана е амазонката Нейтири, една от коренните жителки на Пандора.

Местната хуманоидната раса - навите, напомнят индианци (оттам и паралелите с "Покахонтас"), но ръстът им е почти триметров, а кожата им - синя, на тигрови ивици. Имат също заострени уши, огромни жълти очи и дълги коси на ситни плитки.

В битката им да опазят своята природа непокътната се включва и главният герой Джейк Съли (Сам Уъртингтън).

Очаква се той и други от актьорите да се включат в двете планирани продължения, които ще се снимат догодина. Междувременно Камерън стана първият човек, който се спусна до най-дълбоката точка в Световния океан - Марианската падина.