Актрисата почина в края на декември, преди да успее да заснеме последния си "Междузвездни войни", а токсикологичният доклад от аутопсията излиза едва сега с шокиращи заключения

Кари Фишър, която почина на 60-годишна възраст в края на миналата година, е взела няколко вида наркотици в дните преди фаталния инфаркт в самолета от Лондон за Лос Анджелис.

Токсикологичният доклад от аутопсията, огласен близо шест месеца след шокиращата й кончина, откри в организма й кокаин, който бил приет три дни преди полета, а също така хероин и екстази.

Виж още: Смъртта на Филип Сиймур Хофман и хероиновата епидемия в Америка

Сънната апнея (внезапно спиране на дишането, докато човек спи) и мастните натрупвания по вътрешните стени на артериите също бяха изброена след факторите, довели я до внезапна смърт след тридневна борба за живота й в болницата.

Актрисата тъкмо бе успяла да заснеме осмия филм от сагата "Междузвездни войни", но й оставаше и Епизод IX, планиран да излезе през 2019 г. Продуцентите разкриха, че героинята й Лея Органа-Соло трябвало да играе ключова роля в сюжета - но обещаха да не я възкресяват по дигитален път.

В края на миналата седмица дъщеря й Били Лурд, която също е актриса и има епизодична роля в новите "Междузвездни войни", коментира: "Майка ми се бореше с наркомания и психично разстройство през целия си живот - и накрая си отиде от това. В цялото си творчество тя говореше открито за социалната стигма, която съпътства тези заболявания."

Виж още: Какво значи тази татуировка?

Пред "Лос Анджелис таймс" брат й Тод също признава, че констатациите на токсиколозите не го учудват, тъй като сестра му "бавно, но сигурно излагаше здравето си на риск години, години наред". Самата тя признаваше, че е пропушила марихуана на 13, експериментирала с LSD на 21, а на 24 й поставят диагноза биполярно разстройство.

Не можех да пия алкохол, разказваше приживе самата Кари Фишър: "Винаги съм казвала, че съм алергична към алкохола и това всъщност е дефиницията на алкохолизма - алергия на тялото и маниакалност на ума... На 21 го замествах с LSD. Не харесвах кокаина, но имах нужда да изпитам нещо по-различно от това, което изпитвах, така че вземах всичко."

Пред специализираното списание "Сайколъджи тудей" през 2001-ва пояснява: "Наркотиците ме караха да се чувствам по-нормална. Те ме озаптяваха."

През 1987 г., след като приема неволно свръхдоза от сънотворни и предписаните й лекарства, тя пише първия си роман, полуавтобиографичния "Поздрави от Холивуд" - екранизиран от Майк Никълс с Мерил Стрийп в главната роля, с Шърли Маклейн като нейната майка.

Видео: Деби Рейнолдс и Кари Фишър - майка и дъщеря, първи приятелки

"Не можех да спра - или да остана спряла. Никога не съм си мечтала да имам проблем с наркотиците... Не взимах нищо в продължение на два месеца, а после отбелязвах това постижение, като се надрусвах. Всеки път имах неприятности. Мразех се. Сама се съсипвах. Причини ми много болка", споделя тя през 1987 г. пред сп. "Пийпъл".

Сега дъщеря й се надява нейният пример да послужи на други хора с душевни заболявания:

"Тя говореше открито за срама, който тормози хората и семействата им, когато се изправят пред такива болести. Познавам майка си, тя би искала смъртта й да насърчи хората да са откровени за борбата, която водят. Потърсете помощ, борете се за държавно финансиране на програми за психично здраве. Срамът и тази социална стигма са враговете на пътя към решения и намиране на лек", казва Били Лурд пред сп. "Пийпъл".

Виж още: Говорете за болестите си!

Били Лурд и Кари Фишър във фотосесия като героините си от "Междузвездни войни, Епизод VIII - Последният джедай", заснета от Ани Лейбовиц за сп. "Венити феър"

Източник: По материали от "Венити феър"