Наяве излизат все повече подробности за последните часове на актьора и завръщането му към дрогата, което дава повод да се заговори за удвоения брой на пристрастените към хероина...

Събота вечер, 1 февруари. Филип Сиймур Хофман е забелязан в компанията на двама мъже - на "бизнес вечеря", по свидетелства на очевидци. Малко преди това е изтеглил над 1000 долара от банкомат.

Неделя сутринта, 2 февруари. Актьорът не се появява, за да вземе трите си деца - момче на 10 и две момиченца, на седем и пет години, - с които трябвало да прекара деня. Неговата бивша приятелка, дизайнерката Мими О'Донъл, моли семеен приятел, драматурга Дейвид Кац, да намине в жилището му, за да се увери дали всичко е наред. Предната сутрин тя забелязала Филип, но той не бил много адекватен.

Притесненията й са основателни - носителят на "Оскар" за филма "Капоти" (2005) е намерен мъртъв, а спринцовката все още е забита в ръката. Полицията открива в дома му 70 пакетчета хероин и всякакви "аксесоари", необходими на един наркоман.

Фотогалерия: Филип Сиймур Хофман (1967-2014) в 10 филмови роли

Обстоятелствата около смъртта му, едва 46-годишен, извадиха отново на преден план статистиката за удвоения брой на наркоманите в САЩ, които употребяват хероин - от 373 хил. през 2007 г. през 2012-а те са вече 669 хил., по официални данни.

С ръста на пристрастените се увеличава и броят на смъртните случаи от предозиране - над 40 хил. само през 2010 г.

Печати с различни надписи и фирмени емблеми, поставяни върху пакетчетата хероин, бяха намерени в нарколаборатория в Бронкс през януари. Източник: ДЕА

Няма бивш наркоман, напомни Джаро на дъщеря си Ния в последния епизод на "Под прикритие", който разкри, че новата приятелка на Иво Андонов също е лекувала зависимост към дрогата.

През последната година от живота си Хофман призна открито, че се е върнал към стария си навик, след като е бил чист в продължение на 23 години. Десетте дни, които прекара в клиника за наркомани в началото на 2013 г., обаче явно не са били достатъчни за справяне с проблема.

Наркоманията е хронично заболяване, което може да се отключи отново от различни фактори, например стрес или дори визуално напомняне за наркотика, пишат сега американските медии. Според статистиката едва 10-20% от пациентите които следват модела "28 дни", постигат дългосрочни резултати.

Арестът на трима мъже и една жена в апартамент в Манхатън, при който са конфискувани стотици дози хероин, е в рамките на разследването, но засега не се свързва пряко със смъртта на актьора, тъй като етикетите на пакетчетата ("Черен списък" и "Ред бул") не съвпадат с намерените у Хофман с надписи "Асо пика" и "Асо купа".

Така се е пакетирала дрогата в разбитата нарколаборатория в Бронкс през януари 2014. Източник: ДЕА

"Ню Йорк таймс" обаче пише, че най-пристрастяващата дрога става все по-достъпна не само в градовете, но и в провинцията, при това често примесена с фентанил - синтетична форма на морфина, мощен опиат, даван на болни от рак, - какъвто обаче не е открит в хероина, закупен от Хофман.

Според наблюдатели ръстът на зависимите от хероина може да е предизвикан от опитите да се ограничи пристрастяването към лекарства, изписвани с рецепти. Тенденцията говори, че е налице "поколенческа амнезия" за хероиновата епидемия през 70-те; 40 години по-късно хората вече не помнят ужасните последици от нея, коментират специалисти пред вестника.

---

* В крайна сметка в края на този месец експертизата установи като причина за смъртта на Филип Сиймур Хофман смъртоносен коктейл от наркотици: хероин, кокаин, бензодиазепини и амфетамин...