Много често известните хора превръщат личните си трагедии в повод да образоват обществото за редки или опасни заболявания

Президентът Плевнелиев и семейството му помолиха да бъдат оставени на спокойствие в скръбта си. Много от медиите уважиха тази бащина молба и държавният глава им благодари за съпричастността, топлите думи и подкрепата в този мъчителен момент.

Но това не означава, че говоренето в медиите относно причината за смъртта на Филип е неетично или неуважение към траура на близките. При дисекация (разкъсване) на аортата от огромно значение е бързата и точна диагностика, тъй като симптомите може да се сметнат за инфаркт на миокарда.

Виж още: Кардиолог предупреди: Мерете кръвното и на децата

Тъжно е, че научихме това по трудния начин - чрез смъртта на едно дете, което, освен президентски син, беше и блогър още от 8-годишната си възраст, един от най-младите българи с онлайн дневник.

Шансовете за оцеляване с тази диагноза в първите 48 часа са 50:50. Вероятно ако беше попаднал сред другата половина, той щеше да иска да разкаже повече за изпитанието, което е преживял. 

Защото днес, в епохата на социалните мрежи, най-ключовата дума за хората, които пребивават онлайн, е Споделяне - на емоции, натрупан опит, проби и грешки, казуси, на които сме били очевидци или преки участници. На дребни радости или на смазваща тъга.

Много често известните хора превръщат своите лични трагедии в повод да образоват обществото за заболяванията, покосили самите тях или близките им. Кинозвездата Одри Хепбърн, която беше посланик на УНИЦЕФ, е диагностицирана с много рядка форма на рак (перитонеална псевдомиксома) през 1992 г. и умира три месеца по-късно. Днес синът й Шон Хепбърн Ферер участва в кампании за хората с редки заболявания, чийто световен ден се отбелязва на 28 февруари

Българската актриса Мария Русалиева, която си отиде на преклонна възраст преди броени дни, имаше Алцхаймер - като експрезидента на САЩ Роналд Рейгън. Това необратимо страдание е сред най-тежките - не само за жертвите си, но и за техните близки.

"Мама вече не ме познаваше. Не се мъчеше. Не знаеше какъв е светът около нея. Тя - човек, толкова влюбен в живота! Но тази болест не прощава и, уви, поразява най-умните. Сякаш е някакво отмъщение на природата за това, че са били такива", цитира "24 часа" думите на дъщеря й Елена Русалиева, също актриса.

Към края на живота си писателят Роалд Дал излиза с отворено писмо в защита на ваксините, след като десетилетия по-рано дъщеричката му умира си след усложнения от морбили.

Попзвездата Ник Джонас живее с инсулинозависим диабет вече близо десетилетие, от 13-годишен. Той е основал фондация, чрез която не само помага на други млади диабетици, но и приковава общественото внимание към тази доживотна диагноза.

Анджелина Джоли афишира публично своята генетична предразположеност към рака и описа подробно превантивните мерки, които е предприела, за да сведе риска за себе си до минимум.

Виж още: Анджелина Джоли влезе в менопауза на 39

Коби Смълдърс от сериала "Как се запознах с майка ви" се бори с рака от 25-годишна, а рядкото заболяване на друга известна тв актриса - Шерил Лий, която игра убитата Лора Палмър в "Туин Пийкс", повлия и върху кариерата й

Симпатичният младеж от "Завръщане в бъдещето" Майкъл Джей Фокс днес е загърбил актьорските изяви. През 1991-ва, едва 30-годишен, той научава, че има Паркинсон. Признава за състоянието си чак в края на 90-те и оттогава насам се появява като гост-звезда в сериали като "Добрата съпруга", а фондацията му подпомага изследванията, които се занимават с търсене на лечение за болестта.

Рене Русо съвсем наскоро разкри, че има биполярно разстройство, с което впрочем са диагностицирани и други знаменитости, включително гостувалият с концерт на "Спирит ъф Бургас" Роби Уилямс.

Певицата Аврил Лавин наскоро пребори лаймската болест, Линдзи Лоън прихвана вируса Чикунгуня по време на екзотична почивка, а Хю Джакман призова (от собствен опит) да се пазим от слънцето, за да не получим рак на кожата.

Основателят на "Фейсбук" Марк Цукърбърг не само сподели радостната вест, че ще става баща - той насърчи двойките, които са изгубили бебетата си заради помятане, да говорят за това без притеснение.

Видео: 10 БГ звезди с обща песен срещу рака на гърдата

Изброяваме всички тези примери не за да илюстрираме, че "богатите също плачат". Практиката показва, че когато известните личности говорят за здравословните си проблеми, това привлича общественото внимание, допринасяйки за превенцията и профилактиката на социалнозначими или редки заболявания.

Миналото лято предизвикателството "Ледена кофа" (ALS Ice Bucket Challenge), в което се включиха и редица знаменитости като Леонардо ДиКаприо и Бенедикт Къмбърбач, събра над 220 млн. долара за Асоциацията на болните с амиотрофична латерална склероза в САЩ, 12 пъти повече спрямо предишната година.

По-голямата част от тези средства са насочени за изследователска работа по терапията и медикаментите, но също така за подпомагане и обучение на пациентите. Другата полза от кампанията, освен даренията, е, че мнозина научиха за заболяването, с което е диагностициран и Стивън Хокинг.

Година по-късно обаче изводът е, че интересът на хората спада и трудно може да се задържи на същото ниво. Явно затова е важно да ни се напомня постоянно за чуждото страдание.

Виж още: Защо е по-добре политиците да не се заливат с "ледена кофа"