Две години след като се подложи на двойна мастектомия, актрисата отстрани и яйчниците си, за да намали до минимум фамилната обремененост с рак

След като роди три деца на Брад Пит, омъжи се за него и добави фамилията му към името си, Анджелина Джоли предприе и последния етап от превантивната си битка с рака, който я обременява генетично.

Актрисата, която пропусна наградите "Оскар" преди месец, вече е отстранила и яйчниците си, като описва подробности около операцията под формата на дневник - отново във в. "Ню Йорк таймс".

Интервенцията не е толкова сложна колкото мастектомията,

но се отразява много по-тежко - жената влиза в принудителна менопауза, което наложи да се подготвя както физически, така и емоционално, разказва Джоли-Пит в статията си.

Подготовката й включвала обсъждане на различните възможности с лекарите, проучване на средствата, предлагани от алтернативната медицина, картографиране на хормоните за естроген или прогестерон заместителна терапия.

Преди две седмици нейният лекар й се обадил с резултатите от кръвните изследвания и й съобщил, че нивото на CA-125 е нормално. "Отдъхнах си. Това изследване измерва количеството на белтъка CA-125 в кръвта, чрез който се следи рака на яйчниците", разказва актрисата - но това не било всичко.

Виж още: Анджелина Джоли сред жертвите на най-големия IT кошмар

Докторът й съобщил, че комбинираните данни за други показатели могат да бъдат

сигнал за рак в начален стадий

"Минах през това, което си представям, че са чувствали хиляди други жени. Казах си, че трябва да остана спокойна, да бъда силна и как няма причини да мисля, че няма да доживея да видя децата си пораснали и да видя внуците си.

Обадих се на съпруга ми във Франция и още същия ден той се качи на самолета. Прекрасното в такива житейски моменти е, че те ти дават яснота - знаеш за какво живееш, какво има значение", споделя Анджелина.

Анджелина Джоли в началото на юни 2013, когато навърши 38 - скоро след като разкри, че се е подложила на двойна мастектомия с последваща реконструкция на бюста. Тогава тя придружаваше Брад Пит на премиерата на "Z-та световна война"

Същия ден отишла при лекарката, която оперирала майка й - а сега се поразила от приликата между двете.

Не издържах и се разплаках, но после се спогледахме с усмивка и се разбрахме, че какъвто и да е проблемът, ще се борим с него, продължава разказа си Джоли-Пит.

Прегледите не показали нищо обезпокояващо

Докато чакала пет дни, за да узнае дали раковите клетки не са другаде из тялото й, се отдала на работата и ходела на футболните тренировки на децата си, опитвайки се да не губи самообладание.

Видео: Несломен, или Невероятната история на Луи Замперини

Резултатите били негативни - значи все още вариантът да отстрани яйчниците и фалопиевите тръби стоял като възможност.

"Направих го не само защото бях носител на мутиралия ген BRCA1 и исках другите жени да чуят за това. Ако тестът ви за BRCA е положителен, това не води до операция на всяка цена.

Разговарях с много лекари, хирурзи и натуропати. Има и други начини. Някои жени приемат противозачатъчни или разчитат на алтернативната медицина, като ходят на редовни прегледи.

Има различни подходи в борбата с всеки здравословен проблем

Най-важното нещо е да научиш какви са възможностите и да избереш това, което е правилно за самия теб.

В моя случай и източните, и западните лекари се обединиха около мнението, че отстраняването на тръбите и яйчниците е най-добрата възможност, тъй като три жени от семейството ми са починали от рак.

Казаха ми, че превантивната операция трябва да се направи около десетилетие преди най-ранния случай на рак при роднините ми от женски пол. Майка ми получи тази диагноза на 49. Аз съм на 39", пише още актрисата.

Тя се подложила на процедурата (лапароскопска билатерална салпинго-оофоректомия) миналата седмица. На единия яйчник имала

малък доброкачествен тумор - но не и следи от рак

Сега поддържа хормоналния си баланс чрез лепенки с биоидентичен естроген и маточна спирала с прогестерон.

"По-важното обаче е, че това ще помогне за предотвратяване на рака на матката. Избрах да не я отстранявам, защото в тази част от организма си нямам наследствена обремененост", обяснява кинозвездата и заключава:

"Не е възможно да се премахнат всички рискове и фактът е, че все още съм податлива на рак. Сега ще търся

натурални средства да подсиля имунната си система

Чувствам се женствена и уверена в избора, който правя за себе си и семейството си. Знам, че на децата ми никога няма да се наложи да кажат: "Мама почина от рак на яйчниците."

Въпреки хормонално-заместителната терапия сега съм в менопауза. Няма да съм в състояние да родя повече деца и очаквам някои физиологични промени. Но се чувствам спокойна, каквото и да предстои - не защото съм силна, а защото това е част от живота. Няма нищо, от което да ме е страх."

На финала на статията си тя изказва и съчувствие към жените, за които този момент е настъпил, преди да родят.

"Тяхната ситуация е много по-трудна от моята. Направих някои справки и открих, че има възможност жените да отстранят фалопиевите си тръби, но

да оставят яйчниците,

като така запазят способността да родят деца и да не влизат в преждевременна менопауза. Надявам се, че те ще имат това предвид."

Знанието е сила, завършва статията си Джоли, насърчавайки жените да търсят съвети, да се информират за възможностите и да правят най-правилния избор за себе си.

Източник: Bulevard.bg