Актрисата обяснява причините за отсъствието си от публичния живот през последните месеци в статия за в. "Ню Йорк таймс", която цели да сложи начало на дискусия по проблемите на женското здраве

Звездата пропусна тазгодишните "Оскари", напоследък не се е появявала и в нови филми, а същевременно е сгодена, което доведе до всевъзможни хипотези, дори нова бременност.

Самата тя обаче разкрива, че в края на април е приключила тримесечна поредица от хирургични операции по отстраняване на двете й гърди - т.нар. "двойна мастектомия", която се прави за намаляване на риска от рак на млечната жлеза.

"Майка ми се бори с рака близо десет години и почина на 56. Държа се достатъчно дълго, за да се порадва на първите си внуци. Следващите ми деца обаче никога няма да имат възможността да я опознаят и да станат свидетели на нейната любов и доброта", започва разказа си Анджелина Джоли в "Ню Йорк таймс".

Когато говорели за баба, децата й я питали дали подобно заболяване би могло да се случи и на мама. Казвам им да не се тревожат, но в действителност нося редкия ген BRCA1, който повишава риска от рак на гърдата и яйчниците, разкрива Анджи в статията, озаглавена My medical choice.

По преценка на лекуващите й лекари при нея рискът от рак на гърдата бил 87% и тя решила да се подложи на двойната мастектомия, което намалило вероятността да развие заболяването до 5%.

Звездата описва подробно процедурите, включително финалната реконструкция на бюста с помощта на импланти, като добавя, че през цялото това време е успяла да опази тайната си и да продължи да работи.

Освен че анонсира нов режисьорски проект в сътрудничество с братя Коен, Анджелина Джоли играе злата фея орисница Злодеида (Maleficent) от "Спящата красавица", в очаквания догодина игрален филм "Господарка на злото" по приказката на Шарл Перо и анимацията на "Дисни" от 1959 г.

Джоли обяснява, че дава гласност на преживяното, за да насърчи и други жени да преодолеят страха от страшната диагноза. Според нея "с кръвни изследвания днес е възможно да се установи дали сте във високорисковата група и да предприемете превантивни мерки".

Тя не пропуска да спомене подкрепата от годеника си Брад Пит, който продуцира и изпълнява главната роля в новия зомби трилър "Z-та Световна война", но намерил време да е до нея при всичките й операции.

Щастлива съм, че имам такъв партньор, пише актрисата. Двамата отглеждат общо шест деца - три свои и три осиновени, - на които са обещали да сключат брак.

На финала на статията си в "Ню Йорк таймс" Анджелина Джоли, която на 4 юни навършва 38, призовава всяка жена, особено онези с фамилна обремененост, да потърсят информация и медицински специалисти, за да преодолеят този потенциален проблем и да направят информиран избор.

Подробности за нейния случай ще бъдат публикувани и в сайта на Pink Lotus Breast Center в Бевърли хилс, където били извършени процедурите.

Според данни от Световната здравна организация (СЗО), цитирани в статията, ракът на гърдата води до смъртта на 458 хил. души годишно, предимно в държави с нисък и среден доход на населението.

"Достъпът на повече жени до изследвания и животоспасяващо превантивно лечение, независимо от произхода, местожителството и финансовите им възможности, трябва да стане приоритет", призовава Анджелина Джоли и признава, че изследванията за рисковите гени BRCA1 и BRCA2 в САЩ струват над 3000 долара и все още са недостъпни за мнозина.

Преди няколко години на двойна мастектомия се подложи и актрисата Кристина Апългейт ("Женени с деца"), която след това игра с успех в сериала "Коя е Саманта?".