Президентът е убеден, че хората искат да се произнесат по въпроса с изборните правила

До юни ще бъде внесено за гласуване от парламента предложението за референдум за промени в изборното законодателство. Това обяви началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева пред БНР.

До юни ще има изготвен референдум

"През април и май ще бъдат проведени консултации по въпросите за референдума за задължителното гласуване и те ще бъдат в сферите на мажоритарно, задължително и електронно-дистанционно гласуване. Искането ще бъде внесено през юни месец", каза Захариева.

Президентът е убеден, че хората искат да се произнесат по този въпрос, иска тяхното мнение да бъде чуто, допълни тя.

"Учудващо беше в предишното Народно събрание неглижирането не само на инициативата на президента, но и на последствията, след като Народното събрание отхвърли искането на президента, се събраха над 570 хиляди гласа подписка за референдум, т.е. НС неглижира не само инициативата на президента, но и хората. Всички изследвания показват, че хората искат да се произнесат по този въпрос. Защо се притесняваме да ги чуем?", заяви още Захариева.

Промени в Закона за референдумите са нужни

По нейни думи промени в Закона за референдумите са необходими и трябва да има по-ясен праг за това кога един референдум се смята за легитимен.

"Считаме, че той трябва да се обвърже с конкретен процент, а не с предишни избори. Трябва много да се внимава и да се спази балансът, за да не паднем твърде ниско. Има време тези промени да се направят. Ние обаче считаме, че референдумът за изборно законодателство трябва да бъде проведен и без промени в Закона за референдумите", заяви Захариева.

Източник: БНР