Епична драма за силата на човешкия дух по истински случай, пренесен на екрана от Анджелина Джоли. По кината у нас от 20 февруари

Лаура Хиленбранд е авторка на бестселъра, вдъхновил Анджелина Джоли за втория й режисьорски филм. "Несломен", издадена на български от "Про бук", разказва биографията на един американски герой, който почина на 97-годишна възраст през юли м.г.

Май 1943 г. Самолет на американските военновъздушни сили е свален в Тихия океан и изчезва. По-късно от водата изплува жив младият пилот заедно с двама летци - и така започва една от най-необичайните одисеи от Втората световна война.

Като юноша лейтенант Луи Замперини (Джак О'Конъл), син на италиански емигранти в САЩ, е криминално проявен - разбива къщи, краде, бяга от дома си. Животът му се променя, когато става най-младият американски състезател по лека атлетика на олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Когато войната избухва, младият лекоатлет се записва в армията и става пилот. След като самолетът му е свален, Замперини и приятелите му плуват стотици мили в открития океан с оскъдна храна, без вода, преодолявайки акулите, жаждата, глада и обстрела от вражески самолети.

Двама от тримата оживяват. Стигнали до предела на силите си обаче, те попадат в плен на японски войници на Маршаловите острови и в продължение на две години са принудени да оцеляват в лагер за военнопленници при жестоки мъчения.

Замперини казва, че е спасен от своята вяра и силната си воля. Лаура Хиленбранд пише "Несломен" цели седем години. Това е втората й книга след Seabiscuit: An American Legend (2001), също екранизирана, у нас под заглавие "Воля за победа".

Самата авторка също има драматична съдба - докато учи, е диагностицирана със синдром на хроничната умора. Омъжена е, живее във Вашингтон и рядко напуска дома си заради здравословното си състояние.

Анджелина Джоли харесва "Несломен" и го превръща в епична драма, но без особени шансове за "Оскар" и други отличия в сезона на наградите.

На Джак О'Конъл партнират Домнал Глийсън и Фин Уитрок в ролите на Фил и Мак, с които героят оцелява в океана, Гарет Хедлънд и Джон Магаро играят двама други военнопленници, с които той се сприятелява, а Алекс Ръсел е братът, Пийт Замперини.

В англоезичен филм за първи път участва и японската рокзвезда Мияви, който се превъплъщава в бруталния надзирател от концлагера.

Доайен в екипа е операторът Роджър Дийкинс ("007 координати: Скайфол"), номиниран 11 пъти за "Оскар", а окончателната версия на сценария е дело на братята Джоел и Итън Коен.