Д-р Сотир Марчев напомни, че хипертонията може да възникне в тийнейджърска възраст

Артериалната хипертония е болест на цивилизацията, напомни кардиологът д-р Сотир Марчев по Нова телевизия, където бе поканен да участва в прегледа на печата този понеделник. 

С уточнението, че не е етично да се коментира конкретния частен случай, той описа причините за появата на аортна дисекация - състоянието, довело до смъртта на първородния син на президента Плевнелиев, 14-годишния Филип. 

"Най-големият съд в тялото - аортата, се разкъсва, когато налягането на кръвта вътре в него превиши здравината на стената. Т.е. винаги има два елемента - повишаване на налягането на кръвта вътре и някаква слабост на стената. При малки деца на преден план е слабостта на стената. При възрастните по-важно е повишаването на налягането вътре", коментира специалистът, който често дава здравни съвети в тв предавания. 

Препоръката му?

"Ако в едно семейство дядото е вдигнал кръвно на 50, бащата вдига кръвно на 33, синът му - на 20, а внукът на 16. Т.е. част от децата на възраст между 12-, 14-, 16-, 18-годишна възраст са с високо кръвно. Така че нашият съвет е, ако имате такова пораснало дете, премерете му кръвното - особено ако има наследствена предразположеност. При децата на тази възраст кръвното се мери по съвсем същия начин, както при големите."

Някои казват, че внезапна сърдечна смърт няма, има лош скрийнинг и лоша профилактика, допълни д-р Марчев. Профилактичните прегледи са задължителни както за възрастните, така и за децата, припомни кардиологът и заключи:

"Днешните деца са умни и чувствителни.

Когато в семейството има развод, финансови или служебни проблеми, безработица, те го усещат и реагират даже повече от нас, възрастните."

Виж още: България сред страните с най-много жертви на здравната система