Тъжно лято за българското кино - за броени дни си отидоха режисьорите Красимир Крумов и Иван Георгиев-Гец, актьорите Мария Русалиева и Васил Попов, операторът Григор Кумитски

Тъжните новини за филмовата общност нямат край! В понеделник ни настигна вестта за кончината на режисьора и сценариста Красимир Крумов - Грец, който на 16 септември щеше да навърши 60.

Пълнометражният му филм "Екзитус" е в съставения тази година Топ 100 с любимите БГ филми, но той е заснел също "Мълчанието", "Забраненият плод", телевизионните "Под едно небе", "Смисълът на живота", "Светото семейство".

Член на Европейската филмова академия и преподавател, Крумов е автор на трудове като "Поетика на киното. Философски фрагменти", "Поетика на българското кино" и двутомника "Неведоми пътища". Последният му сборник с есета, който излезе тези дни, се нарича "Новият конформизъм", а в процес на подготовка беше негов нов игрален филм с работно заглавие "Житие".

Ден по-късно бе съобщено, че е починал и режисьорът Иван Георгиев, син на големия ни актьор Георги Георгиев-Гец. Наричан "малкият Гец", той си отиде едва на 57.

Също известен с преподавателската си работа като професор по филмова и тв режисура, Иван Георгиев-Гец е снимал документални филми, тв предавания и рокконцерти (например "30 години "Щурците"). Носител е на тв наградата "Златна ракла 2007" като продуцент на детския сериал "Магна аура - изгубеният град".

На 24 юли този свят без време напусна и операторът Григор Кумитски. Той загина едва 36-годишен, след като се хвърлил да спасява давещо се момиче след като изтекло работното време на спасителите - в петък вечерта, около 19,30 ч.

Кумитски е работил с Ники Илиев по филмите му "Чужденецът" и "Живи легенди", в документалния "Стоичков", както и в тв сериалите "Кантора Митрани", "Революция Z", "Домашен арест" и "Фамилията".

Фотогалерия: In memoriam 2015

На преклонна възраст днес си отиде и актрисата Мария Русалиева, родена през 1928 г. Тя играе майката в кинокласиката "Рицар без броня", а след като слиза от сцената на театър "Българска армия" в началото на 90-те, продължава да се изявява задкадрово със стотици роли в дублажа, като дори е номинирана за наградата "Златен глас".

"Дъщеря на писателя Владимир Русалиев, тя носеше огромния чар на една наследена, но и упорито надграждана емоционална интелигентност, спонтанност, откритост и добронамерена социална чувствителност. Още магнетизъм към присъствието й прибавяше нескриваният й интерес към "обикновените чудеса", които превръщат живота ни в тайнство", се казва в некролога, разпространен от Министерството на културата.

В същия ден от този свят си замина и една от емблемите на Сатиричния театър - актьорът Васил Попов, на 81. Почитателите му от соцминалото го помнят и от тв екрана - в тандем с Хиндо Касимов, в ролята на готвача Чичо Пандишпан от детските предавания на БНТ, а напоследък и като магазинера бай Вълчо от сериала "Столичани в повече".

Неотдавна излезе от печат автобиографичната му книга "Изповед без причастие" (изд. "Синева").

Преди няколко дни почина и аниматорката Цветомира Николова - автор на повече от 10 анимационни филма, преподавател по анимация и носител на наградата от фестивала "Златен ритон".

През юни филмовата общност у нас се прости с критика проф. Александър Янакиев (60 г.), историк на българското кино, директор на Института по изкуствознание при БАН.