В България болните от диабет са 575 хил. души

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. От заболяването страдат над 360 милиона души в света.

В България денят ще бъде отбелязан в 20 големи града от пациентски организации. Диабетици, доброволци, ученици, студенти и приятели на пациентите с диабет ще облекат сини дрехи и сформират голям кръг - синият кръг е символ на борбата с диабета.

Заболелите в България

Според статистиките в България болните от диабет са 575 хил., 220 хил. души са в преддиабетно състояние, а недиагностицирани са около 170 хил. души.

По данни на от националния консултант по ендокринология от 2005 г. насам честотата на захарния диабет у нас е нараснала от 8,4% тогава до 9,6% през 2013 г. Едва 25% от диагностицираните пациенти са с добър контрол на заболяването, а 40% имат усложнения още при поставянето на диагнозата. 50% от пациентите с диабет не познават стойностите за добър контрол на заболяването, а 40% от тях не са посещавали специалист през последната година.

Виж още: Откриха причината за диабета

Световния ден за борба с диабета

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация (СЗО). През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално отбелязван и от ООН. Датата е избрана, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.