Промяна на данъците и осигуровките не стои на дневен ред за Министерство на финансите

Коледни надбавки за пенсионерите няма да има. Това заяви категорично финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия.

"Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", коментира той, допълвайки, че ако държавата успее да събере догодина приходи, които да са достатъчни за бюджет без дефицит, би могло да има достатъчно средства за коледни надбавки за пенсионерите.

Социалният министър Ивайло Калфин още с встъпването си в длъжност обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки и поиска срок от една седмица, за да разбере какви са възможностите за това. Той посочи също, че трябва да се увеличат плащаните за осигуровки средства.

Виж още: Възрастта за пенсиониране ще се повишава

Без промяна в данъците и осигуровките

Министър Горанов от своя страна коментира, че темата за промяна с данъци и осигуровки не стои на дневен ред, като припомни, че това е записано и в програмата на ГЕРБ.

Така Горанов следва предшественика си от първото правителство на Бойко Борисов, Симеон Дянков, който нито веднъж отпусна коледни добавки на пенсионерите.