Учените се надяват откритието им да спомогне за създаване на лекарство срещу болестта

Намериха корена на една от най-разпространените съвременни болести - диабета. Учени от университета в Манчестър са разбрали какво предизвиква диабета и се надяват откритието им да помогне за пробив в лечението на болестта, пише "Дейли телеграф".

Според изследователите основният причинител на диабета е хормонът амилин, който се струпва около клетките на задстомашната жлезa и им пречи да произвеждат инсулин.

Това струпване е в основата на два вида диабет, при които организмът няма способност да произвежда или не реагира на инсулин.

Инсулинът е единственият хормон в човешкото тяло, който понижава нивото на кръвната захар. Когато в организма има недостиг на този хормон, развиваме диабет, който уврежда множество органи.

Виж още: Затлъстяването по-смъртоносно от тютюнопушенето

Според учените това откритие ще даде възможност да се започне разработване на лекарство, което да спира натрупването на амилин около задстомашната жлеза. Надеждите им са, че до две години вече ще има готово лекарство, което да бъде подложено на клинични тествания.

Въпреки откритието си обаче, учените препоръчват хората да живеят по-здравословно, а не да чакат създаване на лекарство срещу заболяването.

Виж още: От какво умират богатите