Какво се случи на втората неделя от тазгодишното издание на фестивала "София диша"

За много софиянци и гости на столицата неделният следобед протече на улица "Пиротска", където се проведе фестивалът за градска култура "София диша". Събитието беше посветено на визуалните изкуства и включваше множество иновативни и позабравени техники за изработки на чанти, бижута, картини, картички и т.н. 

Въпреки недоволството на посетителите от тясната и претъпкана улица, организаторите на събитието се бяха погрижили да има за всекиго по нещо. Ако не се интересувате особено от изкуство, то тогава можеше да експериментирате с българска крафт бира, коктейл, екзотична напитка или креативно лакомство.

Освен познатите вече методи за рисуване и особено популярният напоследък със спрейове, имаше една маса, пред която хората се тълпяха до степен, до която се задръстваше цялото останало пространство на и без това тясната улица. Ебру - техниката за рисуване върху вода, привличаше интереса на всеки минувач. 

Любопитното при този стил, освен, разбира се, фактът, че се рисува върху водна повърхност, е, че художникът не може да бъде сигурен как ще изглежда произведението му преди да бъде „прехвърлено” на хартия. Всяко ебру е уникално само по себе си и не може да бъде повторено. 

Ebru tehnikata za risuvane varhu voda

Докато сме на тема рисуване, може би трябва да бъде спомената друга техника, която става все по-популярна и присъстваше на фестивала - Coffee Art. Сигурно си мислите - преди плащахме, за да ни гледат на кафе, сега плащаме за да ни рисуват с кафе. Всъщност този тип изкуство е доста по-стар, отколкото повечето хора предполагат. Първата картина е създадена преди векове още когато кафето започва да навлиза в Европа.

Da risuvash s kafe

Музикалната страна на нещата също не беше забравена. Отнякъде се чуваха африкански ритми и кабаретни песни. Оказа се, че по-рано през деня е имало и безплатни уроци по пиано, които привлякоха интереса ми повече, отколкото предполагах, заради разговора на симпатична семейна двойка. 

Razdavaha i bezplatni urotsi po piano

Той: Я, виж, днес е имало уроци по пиано! 
Тя: И какво?
Той: Можеше да доведем детето...
Тя: Майка ми е учителка по музика, ти тук искаш да водиш детето ! 
Той: Може да е учителка, ама пиано има ли? 

Вниманието на децата бе напълно ангажирано от възможности за разнообразни забавления и изпробване на нови неща. Като например уъркшоп "Направи си кукла", оцветяване на карта на София с размери  70 x 100 см или уроци по грънчарство, които бяха от особен интерес за всички малчугани. 

Urotsi po grancharstvo na sofiya disha

И въпреки множеството предвидени демонстрации, забавления, изложения, уроци, workshop-и, едни от най-впечатляващите и забавни герои на фестивала бяха тези симпатяги. Понеже всички имаме нужда от късмет, а пък коминочистачите се намират все по-трудно и са малко неприветливи образи, се налага ново решение - брада за късмет. Дали е истина или не могат да кажат само онези, които са опитали. На останалите ни остава да убедим всички около нас да си пуснат бради с надеждата, че действително носи късмет.

 pipni brada za kasmet

Следващата неделя фестивалът продължава на улица "Ангел Кънчев".