Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в крайна сметка бе издигнат за нов мандат като евродепутат, въпреки че лидерката на левицата у нас Корнелия Нинова не го искаше сред кандидатите

Сергей Станишев в крайна сметка заема пето място в листата на БСП с кандидатите за европейски депутати в изборите на 26 май. Левицата представи обновения списък с претендентите след заседание на Националния съвет, който одобри кандидатурите със 110 гласа "за" и само един "въздържал се", а лидерката Корнелия Нинова отбеляза, че дебатите са продължили девет часа:

"Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия. Националният съвет взе своето решение. Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим."

Въпреки че Станишев е втори в предпочитанията на структурите по места, след Йончева, лидерката не пропусна да подчертае, че е била против да пращат отново в Европарламента бившия премиер и неин предшественик на "Позитано" 20:

"Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти на последните заседания на Националния съвет другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националният съвет, което уважавам. Оттук нататък - за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата."

Виж още: Кои са 15-те кандидати на ГЕРБ за евроизбори 2019

Самоотвод от номинациите си направиха двама бивши депутати в Народното събрание - Антон Кутев и Янаки Стоилов, който беше предложен за първи подгласник на водачката Елена Йончева

Така след пренареждането на листата от пленума след нея се наредиха депутатът Петър Витанов, Цветелина Пенкова от клуб "Милениум" и началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, който е юрист, журналист, преводач и тук представлява гражданската квота.

Станишев е сред малцината евродепутати на БСП, издигнати за нов мандат - също като Момчил Неков, който обаче е едва на девето място, изпреварен от бившия вицепремиер в правителството на Жан Виденов (1994-97 г.) проф. Румен Гечев (8).

Преди него, съответно на шесто и седмо място, са Иван Кръстев, бивш зам.-министър на образованието и науката в кабинета "Орешарски" и сътрудник на евродепутата Георги Пирински, и Деница Златева, вицепремиер по подготовката на българското председателство в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017), която в миналото е била в Европейския парламент като сътрудник на Ивайло Калфин. При гласуването тя се смъкна до неизбираема позиция, макар че като водещ международник на БСП беше в челната тройка на проектолистата. 

В листата на БСП с 10-ото си място се откроява и бившият депутат от "Патриотичния фронт" и НФСБ Велизар Енчев, лидер на партия "Българска пролет", понастоящем водещ на предаване по червената Българска свободна телевизия.

По-надолу в списъка с номинираните за евродепутати са Димитър Данчев, Тодор Стоилов, бившият зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов, Мариела Модева (дъщеря на БСП активиста в столичната местна власт Тодор Модев, който е бил районен кмет, общински съветник и областен управител), уролога от Варна д-р Десислав Тасков, автомобилният състезател Крум Дончев и лидерът на Политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев.

Виж още: 27 години, 27 процента

"Има драстичен спад в симпатиите към ГЕРБ и очевидна възможност БСП да излезе отпред на изборите. И точно тук, както винаги, Нинова измисля какво да направи така, щото да не спечели избори срещу ГЕРБ. Ако не вкара днес Станишев в евролистата, тя си вкарва партията в гражданска война - ще се занимават само със Станишев и тя отново ще загуби изборите. Беше очевидно, че колкото повече ерозира ГЕРБ, толкова повече Нинова се замисля как да загуби тези избори", прогнозира по-рано през деня проф. Евгений Дайнов пред БНР.

В предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" темата коментира и политологът доц. Петър Чолаков, според когото предложението Станишев да не участва в евролистата на социалистите не е било добре обмислено.

"Неволно г-жа Корнелия Нинова направи Сергей Станишев знаме на вътрешната опозиция в БСП. Той беше героизиран, да не кажа направо "канонизиран" в очите на някои хора в БСП, защото виждаме, че има кампания за неговото остракиране там. Дали това ще доведе до загуба на БСП - не мога да кажа, защото, както виждаме, скандалът "Апартаментгейт" продължава и тук ще трябва да се борят два вида ерозия. Ако трябва да бъда максимално обективен, не бих изключил ГЕРБ да успеят и да се възстановят", прогнозира той.

Междувременно евродепутатът Петър Курумбашев, представител на гражданската квота, разкри, че му е било предложено смятаното за неизбираемо девето място в листата, което той е отказал - и окачестви това като "подигравка с всичко, което е направил". Място в листата на БСП за евроизборите на 26 май няма и ветеранът Георги Пирински.

Понастоящем левицата е с четирима евродепутати в групата на Прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент.