Творбите на Йо Макдоналд, събрани в експозицията "Колекция II" може да се разгледа в столичната галерия на ул. "Иван Вазов" 14 (ъгъла с "Шести септември") от 18 април до 12 май

Самостоятелната изложба на Йо Макдоналд "Колекция II" се открива в столичната галерия One Monev в четвъртък, 18 април. Експозицията е осъществена съвместно със софийския Хартиен арт фест и може да се разгледа до 12 май.

Авторката е от Шотландия и миналата година беше отличена от галерия One Monev в международния конкурс "Аматерас". Изборът й е в унисон с тенденциите, които галерията подкрепя: иновация, концептуална визия и съвременни послания. Наградата й - самостоятелен проект, който да покаже интересния свят, който тя създава чрез своите приказни истории в хартия. 

Йо Макдоналд не е непознат автор за почитателите на хартиеното изкуство - двукратен носител на награди в годишния конкурс през 2013 г., творчеството й се отличава с лек романтизъм, преплетен с концептуална идея. Шотландия е страна на приказки и това е част от концепцията на авторката, която обяснява своето изуство така:

"... Работите ми са за история и разказване на истории. От ранна възраст съм очарована от книгите и разказването на истории. Помня въодушевлението си и ежеседмичното удоволствие да си избера книга от местните книжарнички. За мен четенето беше голяма утеха. Впусках се в един свят на бягство, където имах известен контрол върху приключението.

Като възрастен не съм загубила очарованието, което ми носи писаното слово. В своята работа съм експериментирала много с традиционните техники за тъкане на гоблени, използвайки хартия като алтернатива на обичайните вълнени и текстилни материали. Обикновено използвам употребявани книги и печатни материали, но вградената им история е това, което ме привлича. 

Обектите вече съдържат следи от миналото: пръстови отпечатъци, кожа, посвещения, надраскани бележки - които ни дават поглед към техния по-ранен живот. Трансформирам книгите и ги превръщам в нови структури, които все още съдържат оригиналната си история, но вече имат нова визуална форма. 

Визията е от изключително важно значение: образът на буквите, цветът и качеството на хартията, особено когато остарява, както и ъглите на страниците. Откриването как един материал може да бъде манипулиран - качествата и възможностите на самата хартия - дълбоко ме вълнуват. 

Заинтригувана съм от спомените, които се съдържат в определени текстове. Когато историите се разказват и продължават да бъдат разказвани през поколенията, тогава те не се забравят. Те се превръщат в спомена за това кои сме ние."

Източник: One Monev Gallery