"Играта на играчките 4: Пътешествието" запознава днешните малчугани с любими герои на техните родители като шериф Уди и Баз Светлинна година - но въвежда и нови персонажи

"Играта на играчките" (1995) е първият хитов филм на "Пиксар" и първата пълнометражна компютърна анимация, а успехът му превърна компанията, основана от Стив Джобс, в една от водещите киностудии в жанра. 

Проектът е осъществен по поръчка на "Дисни", които десетилетие по-късно купуват "Пиксар" за близо 7,5 млрд. долара. Самият Джобс е продуцент на филма, а сред сценаристите са режисьорите Андрю Стантън ("Търсенето на Немо") и Джос Уедън ("Отмъстителите").

Замисълът изхожда от идеята, че "играчките копнеят децата да си играят с тях... и това им желание е двигател на техните надежди, страхове и действия".

Въпреки че по онова време още няма отделна категория за пълнометражните анимации, през 1996 г. "Играта на играчките" дори получава специален "Оскар" за постижения в киноизкуството - връчена на режисьора Джон Ласинтър от комика Робин Уилямс. 

За съжаление обаче излизането на четвъртия "Играта на играчките" е и лебедовата песен на Ласитър, който тук е само съавтор на сюжета. Доайен на компютърната анимация, осъществил революция в киноиндустрията, той работи в "Пиксар" още докато компанията е част от "Лукасфилм".

След придобиването й от "Епъл", Ласитър дебютира като режисьор с първия "Играта на играчките" (1995). През 1999 г. реализира лично неговото продължение, а впоследствие се издига до шефския пост в "Уолт Дисни анимейшън".

Филмите, които е продуцирал, са спечелили близо 20 млрд. долара, а режисьорският му актив включва също първите две части на друга любима детска анимация - "Колите" (2006). От началото на тази година той е нает да ръководи анимационната продукция на студията "Скайденс", която работи с гиганта "Парамаунт"...

Междувременно критиците приветстват новия "Играта на играчките", но си задават и въпроса: "Кому е нужно още едно продължение?".

Четвъртата част запознава децата на някогашните деца не само с любимите герои на родителите им (шериф Уди, Баз Светлинна година, пастирката Бо Пийп, зеления динозавър Рекс, дакела Слинки, прасенцето касичка Хам, г-н и г-жа Картоф, тримата извънземни), но въвежда и нови персонажи - като каскадьора на мотоциклет Дюк Кабуум, озвучаван в оригинал от Киану Рийвс, а на български от Атанас Сребрев.

На английски Виличко говори с гласа на комика Тони Хейл (сериалите "Вице" и "Развитие в застой"), Кристина Хендрикс ("Момчетата от Мадисън авеню") е архаичната говореща кукла от антикварния магазин - Габи Габи, а в патето и зайчето от стрелбището се превъплъщават комедийният тандем Джордан Пийл и Кийгън Майкъл-Кий. 

Сюжетът:

Уди винаги е бил сигурен в своето място на този свят - и в това, че негов приоритет е да се грижи за детето, на което принадлежи, независимо дали се казва Анди или Бони.

Един ден малката Бони, на която й предстои да тръгне в предучилищна, донася нова играчка в детската си стая. Направеният от нея Виличко определя себе си като "боклук", а не като играчка, Уди се нагърбва с ролята на негов ментор и отговорната задача да му покаже защо трябва да се възприема като играчка.

Когато Бони взима познатата ни банда играчки на семейната екскурзия, Уди внезапно се отклонява от пътя и се натъква на някогашната си приятелка Бо, оцеляла дълго време навън, като изгубена играчка. Сега тя е силна, независима жена, която носи панталон и размахва гегата си като оръжие...

"Играта на играчките 4: Пътешествието" е по кината от този петък 28 юни, в разгара на лятната ваканция.

Припомнете си с този сборен клип и предшественика му от 2010 г. плюс двата "Играта на играчките" от 90-те.