Екрем Имамоглу надделя категорично срещу кандидата от управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм

Истанбул вече официално е в ръцете на турската опозиция, след като Екрем Имамоглу спечели и повторния вот за кмет.

В продължение на четвърт век местната власт в мегаполиса бе притежание на управляващата днес Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, който също е заемал този пост.

По първоначални данни Имамоглу, издигнат от Народнорепубликанската партия, получава близо 55% иот гласовете, значително повече от кандидата на управляващите - бившия премиер Бинали Йълдъръм.

10 млн. турци имаха право на глас в частичните местни избори, които бяха определени като своеобразен референдум "за" или "против" управлението на Ердоган.

Избирателната активност е била 84%, а разликата между двамата претенденти се равнява на около 700 хил. гласа - при едва 13 хил. при първия вот в края на март. 

На местните избори тогава Имамоглу спечели, но след намесата на президента резултатът беше анулиран поради нередности при преброяването. Сега и Ердоган, и Йълдъръм признаха поражението и поздравиха новия кмет.

"С тези избори стана ясно, че демокрацията работи безотказно в Турция, и то възможно най-добрия начин. Пожелавам на нашия приятел Имамоглу в бъдеще да служи добре на Истанбул. Ние ще направим всичко възможно да му помогнем", заяви Йълдъръм.

"Това не е победа. Това е ново начало. Заявявам, че от утре ще служа на всички 16 млн. жители, които защитиха демокрацията. Искам и съм готов да работя рамо до рамо с президента Ердоган - категоричен беше, от своя страна, Имамоглу, който обеща: - Тази нова страница ще изпишем със справедливост, равенство и любов."

Същевременно той предупреди, че: "Това не са просто едни кметски избори в Истанбул - това е и денят, в който можем да върнем демокрацията и да сложим край на беззаконията в нашата страна."

Веднага, след като станаха ясни резултатите, улиците на Истанбул буквално се подпалиха, предаде БНТ. В квартал "Бешикташ", който е традиционно републикански, празненствата след края на изборния ден продължиха до малките часове.

Ликуваха и кюрдите, които осигуриха победата на Имамоглу и по-рано, през март. Тяхната общност не издигна свои кметове и гласува твърдо за опозицията след призива на своя лидер Селляхетин Демирташ.

Източник: БНТ, БНР