Купувачът "Еврохолд" вече е подписал с две глобални инвестиционни банки, за да осигури финансирането на сделката

"Еврохолд България" АД подписа с чешката енергийна компания "ЧЕЗ Груп" да придобие бизнеса им в България срещу 335 млн. евро.

Българската фирма, която се описва като най-големия публичен холдинг у нас - и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - възнамерява да финансира покупката с комбинация от собствен и заемен капитал. 

"Еврохолд" вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал. 

Консултативен съвет от експерти - със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, - ще консултира българския холдинг как да интегрира дейността на ЧЕЗ България в структурата си.

Освен това "Еврохолд" е договорил висшият мениджмънт на "ЧЕЗ България" ЕАД, вкл. изпълнителният директор на дружеството, да останат в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението.

Структурата на "ЧЕЗ груп" в България включва електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД, лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и "ЧЕЗ България" ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества, които групата има у нас.  

Сделката по придобиването на бизнеса на "ЧЕЗ Груп" в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи, се уточнява в официалното прессъобщение на купувача.

Консултанти на "Еврохолд" по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската "Стоева, Чомпалов и Знеполски", а консултанти на "ЧЕЗ Груп" са адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори".

БНР припомня, че "Еврохолд" влезе по-късно в надпреварата за активите на енергийната компания, след като "Инерком" на Гинка Върбакова не успя да осигури финансиране, а и така и не получи необходимите разрешения от регулаторните органи. Третият възможен купувач беше "Индия пауър", но на българския му конкурент беше дадено правото на ексклузивни преговори.

"Еврохолд България" АД развива дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има близо 3000 служители.

През 2018 г. консолидираните приходи на "Еврохолд" достигат 1,3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52,3 млн. лв., а активите на компанията са 1,4 млрд. лв. През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа.

"Еврохолд" е собственик на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ, която оперира в 10 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Русия, а освен това развива дейност още в Гърция и извършва нишови операции в Испания, Полша и Италия. През март т.г. ЕИГ се споразумя да придобие четири застрахователни дружества от германската ERGO в три европейски страни: Румъния, Чехия и Беларус.

Източник: "Еврохолд", БНР