Българската премиера на романтичната комедия, по кината у нас от 22 ноември, беше в препълнената зала 1 на НДК

Тимъти Шаламе ("Назови ме с твоето име"), Ел Фанинг ("Господарка на злото") и Селена Гомес са в актьорския състав на "Един дъждовен ден в Ню Йорк", 49-ият филм на Уди Алън, който продължава да снима своите собствени сценарии редовно, по един годишно, въпреки че на 1 декември навършва 84.

Тук ветеранът отново остава зад камерата, а ролята на невротичния нюйоркски интелигент от ранните му филми като "Манхатън" и "Ани Хол" поема 23-годишната млада звезда Шаламе, който изгря в сериала "Вътрешна сигурност", а напоследък може да бъде гледан в новата екранизация на "Малки жени" и като Хенри Пети в историческата драма по Шекспир "Кралят".

Лив Шрайбър играе филмов режисьор, Джуд Лоу - сценарист, а Диего Луна е кинозвездата Франсиско Вега. 

Това е поредната лента на Уди Алън, посветена на голям град - след "Вики, Кристина, Барселона", "Полунощ в Париж", "На Рим с любов" и ситуираните в Лондон "Сензацията" и "Мач пойнт", който той смята за връх в творческата си кариера. 

Заради обвиненията в сексуално посегателство, отправени от дъщеря му Дилън още през 1992 г., носителят на "Оскар" е в немилост зад Океана, макар че многократно е отричал твърденията, зад които застава и бившата му съпруга, актрисата Мия Фароу.

Напоследък обаче тези твърдения отново бяха извадени на бял свят покрай работата на сина му Ронан Фароу като разследващ журналист по разкритията около сексскандала с влиятелния продуцент Харви Уайнстийн. Всичко това дава основание на "Холивуд рипортър" да заключи, че подобно на цигарите, маргарина и диетата на д-р Аткинс някога филмите на Уди Алън са били смятани за нещо положително, но днес се заклеймяват като рискови за доброто здраве.

Това се отнася най-вече за "Един дъждовен ден в Ню Йорк" - продуцентите му от "Амазон студиос" се отказаха да го разпространяват в САЩ, а някои от актьорите дариха хонорарите си на организации, борещи се с насилието срещу жени.

Сега той снима в Испания, а "Холивуд рипортър" твърди, че в Америка вече го смятат за "персона нон грата".

В Европа обаче Уди Алън продължава да има верни фенове. Българската премиера на "Един дъждовен ден в Ню Йорк" беше на Киномания, в препълнената зала 1 на НДК, а от 22 ноември филмът е и в киносалоните.