Малките сладки извънземни от "Междузвездни войни: Последните джедаи", които напомнят за еуоките от "Завръщането на джедаите", са вдъхновени от кайрите - и са новата хитова играчка тази Коледа

Толкова са сладки! - възкликва всеки, който вижда на първите кадри от "Междузвездни войни 8" едно от новите екзотични извънземни същества.

Поргите населяват водната планета, където Люк Скайуокър се е оттеглил в отшелничество.

Вдъхновени са от кайрите - истинските обитатели на ирландския остров Скелиг, където са снимани предишният филм "Силата се пробужда" (2015) и тазгодишният "Последните джедаи", който е вече по кината.

Виж още: "Междузвездни войни: Последните джедаи" в любопитни факти

Водоплаващите птици от вида тъпоклюни кайри (лат. Fratercula arctica; англ. - puffin) напомнят пингвините, с тази разлика, че крилете, които ползват като плавници, им служат и за летене.

Походката им се описва като самоуверена и едновременно комична.

Еколози обаче алармират, че и те са застрашени - заради глобалното затопляне и прекомерния риболов, които водят до липса на достатъчно малки рибки за изхранване на пиленцата им, например атлантическа херинга.

Поргите също летят и строят гнезда. Запитан обаче как се нарича група порги - ято или стадо, - режисьорът Райън Джонсън отговаря с една дума: "Убийство". Защото явно са и пакостливи...

В трейлърите един от тях беше застанал до уукито Чубака пред пулта за управление на "Хилядолетния сокол", като надаваше уплашен писък, при който видяхме и кучешките им зъбки. Всъщност в тях са вложени черти и от совите, а също така от малките тюленчета.

Не очаквайте обаче сладките извънземни същества да са напълно миролюбиви: кратка анимация ги показва как ходят след дроида БиБиЕйт / BB-8 - и вършат бели.

Не можем да ги виним, че и той си губи ума (т.е. главата) по тях, коментират създателите им.

В друга късометражна анимацийка "ходещият губер" Чубака също става обект на закачките им, след като поргите "превземат" пилотската му кабина и целия кораб.

С подобен сюжет е и играта "Нашествието на поргите" / Porg Invasion, която е пусната във "Фейсбук" - семпла, безплатна и идеална за убиване на времето пред компютъра или на телефона.

"Чуи и поргите" пък е заглавието на детската книжка - едно от многото издания за малки и големи, които съпътстват излизането на филма "Междузвездни войни: Последните джедаи".

Самообладанието на онези зрители, които се заканваха да бойкотират "Последните джедаи", ако някой от поргите бъде убит, обаче е подложено на изпитание именно от уукито...

Главното изпитание обаче е за портфейлите на родителите, които решат да зарадват децата за Коледа с най-желаната играчка. Плюшеният порг на "Хасбро" с батерии, който маха с криле и издава различни звуци, е с цена 39,99 долара.

Конкуренция им правят "ветеранът" Би Би Ейт, който дебютира в "Силата се пробужда" преди две години, и новият черен дроид на Първия орден БиБи-НайнИ / BB-9E, пуснат по магазините още в края на лятото.

Снимка: Brendon Thorne / Getty Images за Disney Consumer Products and Interactive Media

За по-старите фенове на космическата сага, които са гледали оригиналната трилогия, когато са били деца, поргите се нареждат до еуоките от Епизод VI - "Завръщането на джедаите". Обитателите на луната Ендор бяха също така любопитни, но външността им напомняше плюшени мечета.

С главна роля сред тях беше Уоруик Дейвис, един от най-известните малки хора в киното, по онова време още дете. Самите те бяха второстепенни персонажи, но се сдобиха и със самостоятелни филми.

Виж още: Как да запалим децата по "Междузвездни войни"