Въпреки различната си сексуална ориентация супермоделката, която прави кариера в киното, също е сред жертвите на Харви Уайнстийн

Кара Делевин, която от известно време се снима в киното, сподели в "Инстаграм" своята история за секстормоз, упражнен върху нея от Харви Уайнстийн, когато била избрана за поддържаща роля в "Треска за лалета". Филмът, по кината този месец, е и в програмата на кино-литературния фестивал "СинеЛибри" (11-22 октомври), с прожекции в кино "Люмиер" на 16 и 20 октомври.

Супермоделът с различна сексуална ориентация вече има във филмографията си и главни роли - във "Валериан и Градът на хилядите планети" и "Хартиени градове", а неотдавна се подстрига нула номер, за да играе онкоболна.

Виж още: Огромен сексскандал в Холивуд! - Още актриси с разкрития за "сексуални хищник" Харви Уайнстийн

"Искам жените и момичетата да знаят, че тормозът или злоупотребата или изнасилването НИКОГА не са тяхна вина - и ако не говорим за това, щетите винаги са по-големи, отколкото ако говорим истината.

Чувствам облекчение, че мога да споделя това... Всъщност се чувствам по-добре и се гордея с жените, които са достатъчно смели да говорят... Не е лесно, но в нашата численост се крие сила.

Както казах, това е само началото. Във всяка индустрия, особено в Холивуд, мъжете злоупотребяват със своята власт, използвайки страха - и се измъкват безнаказано. На това трябва да се сложи край. Колкото повече говорим за това, толкова по-малко власт им даваме.

Виж още: Харви Уайнстийн изключен от киноакадемията, която раздава "Оскарите"

Призовавам ви да говорите, а на онези, които защитават тези хора, искам да кажа: вие сте част от проблема", пише Кара към снимка с популярен цитат, който гласи:

Дяволът прошепна в ухото ми: "Не си достатъчно силна, за да устоиш на бурята."

Днес аз прошепнах в ухото на дявола: "Аз съм бурята."

Кара Делевин (в средата) в кадър от "Треска за лалета", снимка: Alex Bailey / The Weinstein Company

Историята на Кара с Харви Уайнстийн беше споделена в социалната мрежа с призив: "Не се срамувайте от своята история тя ще вдъхнови други".

Когато за пръв път започнах като актриса, работех по един филм и Харви Уайнстийн ми се обади да пита дали съм спаля с някоя от жените, с които съм се появявала по медиите. Беше много странен и неудобен разговор...

Не отговорих на нито един от въпросите му и побързах да приключа разговора, но преди да затворя, той ми каза, че ако съм гей или съм решила да бъда с жена, особено на публично място, никога няма да получа роля на хетеросексуална жена или да успея като актриса в Холивуд.

Година-две по-късно отидох на среща с него във фоайето на хотел, заедно с режисьора, за да говорим за предстоящи филм. Режисьорът си тръгва, а Харви ме помоли да остана и да си поговорим. Щом останахме сами, той започна да се хваля с колко актриси е спал, как е изградил кариерите им и заговори на други неприлични теми от сексуален характер.

След това ме покани в стаята си. Бързо отказах и попитах асистентката му дали колата ме чака отвън. Тя каза, че не е още и ще се наложи да изчакам и да отида в стаята му. В този момент се почувствах много безсилна и уплашена, но не исках да го показвам, защото се надявах аз да съм изтълкувала ситуацията погрешно.

Когато пристигнах, установих с облекчение, че в стаята има друга жена и веднага си помислих, че съм в безопасност. Той ни помоли да целунем и тя започна с аванси към него. Бързо се изправих и го попитах дали знае, че мога да пея. И започнах да пея... Мислех, че това ще подобри положението... ще го направи по-професионално... като прослушване... Бях толкова нервна.

След като пях, отново казах, че трябва да напусна. Той ме заведе до вратата, застана пред нея и се опита да ме целуне по устните. Спрях го и успях да се махна от стаята. Все пак получих ролята на филма и съм убедена, че ми я даде заради случилото се.

Оттогава се чувствах ужасно, че се снимам в този филм. Чувствах се като човек, който не заслужава тази роля. Имах колебания дали да разкажа за това... Не исках да навредя на семейството му.

Чувствах се виновна, сякаш съм сторила нещо нередно. Бях и ужасена, че подобно нещо се е случвало с толкова много жени, които познавам, но никой не е казал нищо - от страх.