Две десетилетия след "Петият елемент" френският режисьор засне нова научнофантастична суперпродукция - "Валериан и градът на хилядите планети", този път с прочути комиксови персонажи и нови колоритни извънземни (видео)

Комиксовите герои не са мания само в Америка - във Франция и особено в Белгия този жанр (bande dessinée, или BD) е сред емблемите на националната култура и е определян като "деветото изкуство".

Сред най-популярните европейски персонажи, екранизирани и в игралното кино, са Тинтин, Астерикс и Обеликс, смърфовете, Щастливия Люк. Сега към тях се присъединяват Валериан и Лаурелин.

Именно върху тези герои се спира френският режисьор Люк Бесон за новата си англоезична фантастика "Валериан и Градът на хилядите планети" (Valerian and the City of a Thousand Planets).

В ролите им са Дейн ДеХаан (Metallica Through the Never) и супермоделът Кара Делевин. Именно обаче актьорите - и сценария на самия Бесон - са посочени от критиката като слабото звено във филма, разгърнат с визуален размах, но неубедително откъм драматургия.

Все пак

Дейн ДеХаан (Валериан), Кара Делевин (Лаурелин) и Люк Бесон (като сценарист) - трите основни слабости на "Валериан и градът на хилядите планети"

Сюжетът ни изпраща няколко столетия напред във времето, през XXVIII век, когато специалните агенти Валериан и Лаурелин работят рамо до рамо по опазването на реда във вселенските териториите на човешката раса.

В рамките на мисия, възложена от министъра на отбраната, двамата се отправят към Алфа, космически метрополис със 17-милионно население - представители на хиляди различни видове от всички краища на Вселената, които съжителстват в мир.

Съществуването на града обаче е застрашено от тъмни сили и се налага тандемът агенти да влязат в надпревара с времето, за да разконспирират заплахата, която излага на опасност и бъдещето на цялата Вселена...

Филмът изобилства от колоритни извънземни същества, показани в аванс върху плакатите и в трейлъра.

"Валериан..." е по кината от 21 юли по случай юбилея на комиксовата поредица, която е дело на Пиер Кристин и илюстратора Жан-Клод Мезиер. Тази година се навършва половин век от създаването й.

Мезиер до героите си Валериан и Лаурелин на Comic-Con в Ню Йорк през октомври м.г. Снимка: Janette Pellegrini / Getty Images за EuropaCorp

Певицата Риана като извънземна шоугърла с качества на хамелеон, Клайв Оуен, Итън Хоук, Джон Гудман, Матю Касовиц, Рутгер Хауер, попзвездата от китайски произход Крис Ву ("Трите хикса: Отново в играта") и дори джазменът Хърби Хенкок са сред останалите известни имена в актьорския състав.

Комиксите за Валериан и Лаурелин се смятат за едно от вдъхновенията зад "Междузвездни войни", а още в подгряващия трейлър GamesRadar откри паралели с "Блейд рънър", "Аватар" и общо взето всички култови филми в жанра на научната фантастика.

Дори озвучаването на рекламните ролки с песен на "Бийтълс" (Because) изглеждаше свръхамбициозно....

Неизбежни са сравненията с "Петият елемент" (1997), който преди две десетилетия стана най-скъпият френски филм в историята, с бюджет 90 млн. долара, а до излизането на "Недосегаемите" през 2011 г. беше и касов шампион.

В мащабната продукция участваха Иън Холм, Гари Олдман, тогавашната половинка на режисьора - Мила Йовович, плюс истинска холивудска звезда в лицето на Брус Уилис, а художник по костюмите беше моделиерът Жан-Пол Готие.

По повод 20 години от премиерата си той се завърна в кината през май в реставриран вид и 4K Ultra HD формат, преди да бъде преиздаден на диск.

Предишната високобюджетна фантастика на Люк Бесон беше "Люси" (2014) със Скарлет Йохансон, която до неотдавна беше френска снаха.

Междувременно "Валериан..." отново би националния рекорд за скъпоструваща продукция с бюджет близо 200 млн. евро. Препоръката е да не го пропускате като вълшебно зрелище (на 3D), но и да нямате прекалено високи очаквания.