Защо матроната е трябвало по закон да целува съпруга си, как е успял император Вителий да изяде 200 хил. сестерции за няколко месеца и други интересни подробности от живота в Рим

Представите ни за живота в Древен Рим до голяма степен са почерпени от филмите, които ни показват низ от гладиаторски боеве, злокобни интриги и безкрайни оргии.

Тази картина, разбира се, е силно опростена, макар че се придържа към историческите факти.

Нека надникнем зад вратите на римския domus или insula (многоетажните сгради, в които са живеели обикновените хора. По традиция първите два етажа са се пазели за по-заможни наематели и колкото по-нагоре се вървяло, толкова по-лоши и дори опасни ставали условията за живот).

Бракът и "спиртомерът на верността"

Браковете в древен Рим са се сключвали лесно, бързо и по напълно практически съображения. Романтиката е била по-скоро изключение. Решението се е взимало от семействата на бъдещите младоженци и само ако богатството и социалният статус на съответните фамилии е предполагал съюз.

Резултат с изображение за women in ancient rome

Ако семействата постигнели съгласие, същинското сключване на брак било формална процедура, в която страните се подписвали и разменяли служебна целувка. Бракът нямал юридическа тежест, той просто показвал намерението на съпрузите да живеят заедно.

Римският гражданин не можел да се ожени за любимата си хетера, за братовчедка си или за не-римлянка. Разводът също бил лесен - двойката декларирала желанието си да се раздели пред свидетели. Ако разводът бил по обвинение към жената в изневяра, тя повече не можела да сключва законен брак. Мъжът обаче не го застрашавала подобна присъда.

"Римляните притежавали любопитен обичай - пише в книгата си "Любов и секс в Древен Рим" Роберто Анджела. - Римлянинът по закон имал "право на целувка".

Съпругата била задължена със закон всеки ден да целува съпруга си по устата,

при това не само него, но и всички роднини (нейни и негови) до братовчедите втора степен, когато ги срещала за първи път. Откъде идва този толкова непривичен за нас обичай? Главната цел била проста - да се провери дали жената е пила! 

И защо се правело това? Спазвал се много стар закон, който налагал абсолютна забрана на жените да пият и давал право на съпруга да убие жена си, ако тайно е погълнала чисто вино. Обикновено наказанието било отричане от съпругата, но знаем, че нерядко съпругът убивал жена си, като я затварял в стая на къщата (същата, в която можело да бъде наказан любовник, хванат на местопрестъплението), където я оставял да умре от глад.

Но откъде идвала тази злоба?

Оттам, че пиенето на вино било сравнявано с изневярата. Целувката, общо взето била... спиртомерът на верността. Сравнението е просто. Пиенето било прелюдията към прелюбодейството. Защото жената губела контрол и лесно можела да извърши изневяра или, в по-общ смисъл, да се държи непристойно. Казвало се: "Жена, която е жадна за вино, затваря вратата за добродетелите и я отваря за пороците." Поучително, а?

Пир и пост

В Древен Рим също както и днес социалният статус е определял как се храни семейството. Бедните консумирали проста храна, менюто им било съставено най-вече от маслини, хляб и вино, докато богатите устройвали пищни пирове, за да демонстрират положението си в обществото, да скрепяват връзки и да създават нови контакти. Свежите продукти били на много голяма почит, тъй като доставянето им до масата било изключително трудно - древните, знаете, не са разполагали с хладилни камери и бързи средства за транспортиране на продукти от другия край на света.

Ето какво пише Светоний за кулинарните навици на император Вителий (69 г.):

"Угощения давал по три, а понякога по четири пъти дневно: утринна закуска, закуска през деня, обяд и гуляй. И с всички се справял лесно, понеже взимал средства за повръщане.

В един и същи ден гостувал на различни домакини и на никого това не струвало по-малко от 400 хил. сестерции. Най-прочута била гощавката, дадена от брат му по случай пристигането в Рим: както разправят били поднесени 2000 най-отбрани риби и 7000 птици.

Но и нея надминал при посвещаването на едно блюдо, което сам наричал "Щитът на Минерва, закрилница на града" поради необикновената му големина. В това блюдо били смесени дробчета от риба, мозъчета от фазани и пауни, езици от фламинго, мляко от мъжки мурени... "

Казват че за няколкото месеца, през които бил император, Вителий "изял" 200 млн. сестерции. Единствената му заслуга към римската кулинария била, че популяризирал отглеждането на сирийските фъстъци в Италия.

За разлика от Вителий, император Август не си падал по големите гощавки. Ето описано негово меню: маруля, лук, риба тон и яйца; после бял боб с розов бекон, наденички, грах, маслини, круши и стафиди.

Секс - как и с кого

"Онова, което създавало разликата в секса на древните римляни, е с кого са в леглото - дали със съпруга или с любовница. В първия случай главната цел е възпроизвеждането, във втория - удоволствието.

В ролята на си на съпруга римската матрона не трябвало да познава радостите от секса

Докато се люби, не трябвало нито да се движи, нито да стене.

Марциал разказва в своите произведения как всъщност са стояли нещата в съпружеските спални и пише за съпруг, който се оплаква от жена си заради прекалената й скованост в леглото.

Общо взето съпрузите се любели на тъмно, облечени и в мълчание. Липсата на съпричастност в секса между римските съпрузи била наистина смразяваща, пише Анджела.

Положението на жените

То, както се досещате, никак не било радостно. Жените почти нямали права. Все пак, заради високата детска смъртност, държавата награждавала жените за раждане с юридическа независимост. Ако свободна жена родяла три деца и те оживеели (четири за робиня), я награждавали със статут на независим човек.

Източник: Kulturologia.ru, "Любов и секс в Древен Рим"