Към списъка с негови жертви се присъединиха кинозвезди като Гуинет Полтроу, на която е донесъл "Оскар", Анджелина Джоли, Кейт Бекинсейл, Лея Сейду, а съпругата му, известна дизайнерка, обяви, че го напуска

Уволнението на холивудския топпродуцент Харви Уайнстийн от собствената му фирма The Weinstein Company предизвиква тази седмица лавина от реакции в киносредите зад Океана - и не само. Десетки актьори и актриси вече се осмеляват да коментират сексскандала и разкритията на "Ню Йорк таймс" не само в социалните мрежи.

Виж още: Харви Уайнстийн изключен от киноакадемията, която раздава "Оскарите"

Шок, отвращение - и съчувствие към жертвите му - се надпреварват да изразяват в писмени становища видни политици от Демократическата партия като Хилари Клинтън и експрезидента Барак Обама, както и кинозвезди от ранга на ветеранката Джуди Денч, чиято филмова кариера Уайнстийн трасира през 1997 г. с разпространението на телевизионния "Г-жа Браун" в кината.

Като "ужасяващи" определя обвиненията 84-годишната актриса, спечелила "Оскар" като Елизабет Първа в продуцирания от него "Влюбеният Шекспир" (1998). Номинираната шест пъти Глен Клоуз (70 г.) използва още по-силни думи - например "хищническо манипулиране". Харви винаги се е държал почтено с мен, уточнява тя - но признава, че е чувала за неуместното му отношение към жените.

Актрисата от "Албърт Нобс" заклеймява и практиката, известна като casting couch (букв. - "прослушване на дивана") - тъй като "в нашата индустрия малцина актьора са незаменими, а ангажиментите за жени са по-малко и залогът при тях е по-висок, което пък ги прави по-уязвими... Натискът става особено голям, когато влиятелен, самолюбив хулиган, от когото зависи всичко, очаква сексуални услуги, за да ти даде работа. Отвратително е..."

Виж още: Кара Делевин с послание към жертвите на секстормоз

"Научих преди година и се срамувам, че тогава не реагирах - не смятах, че ме засяга. Аз самата се запознах с него едва когато остарях, а той си пада по младите, защото са по-уязвими", споделя в интервю пред Си Ен Ен Джейн Фонда (79). Според нея в тези случаи няма нищо уникално или ужасяващо, защото такива неща се случват постоянно - и не само в Холивуд.

Фактът, че тези жени започват да говорят за грубото, неправомерно поведение на един от най-важните и известни продуценти в киното, е свидетелство за невероятната им смелост, казва Кейт Уинслет (с "Оскар" за продуцирания от него "Четецът") в изявление до холивудското издание "Върайъти" - и допълва:

"Шокиращо е да чуем всичко това. Неговото държание без съмнение е позорно, отвратително и много, много неправилно. Надявах се, че тези разкази са просто слухове, може би всички сме били наивни. И това много ме ядосва. Не трябва да има никаква толерантност към такова унизително, жестоко отношение към жените - на никое работно място, никъде по света."

"Бях предупредена от самото начало. Тези истории се разправяха навсякъде. Да ги отричаме, значи да създадем обстановка и условия това отново да се случва", написа в "Туитър" Джесика Частейн.

Вестникът продължи с разкритията - носителките на "Оскар" Гуинет Полтроу и Анджелина Джоли признаха, че като млади актриси и те са били тормозени от Уайнстийн.

Към тях се присъедини Хедър Греъм ("Буги нощи"), на която той предложил роля в един от своите филми, като й обяснил, че има споразумение с жена си и когато е извън града, може да спи с когото си иска. В хотелската му стая тя така и не отишла...

Има и други, които не са били обект на директно посегателство - дори не вербално. Ромола Гарай ("Изкупление") си спомня как се почувствала, когато Харви я посрещнал само по халат в лондонския хотел "Савой" за "прослушване", след като била одобрена на кастинга. Била едва 18-годишна.

"Почувствах се унизително от самия факт, че той има достатъчно власт да накара млада жена да направи това - да седя на стола и да разговарям с него, без да имам избор. От негова страна беше злоупотреба с власт", казва британската актриса, днес на 35.

Разказите на Ромола Гарай (вдясно) и Лея Сейду от първо лице, поместени на първа страница в британския в. "Гардиън"

Най-новото момиче на Джеймс Бонд в "СПЕКТЪРЛея Сейду и Кейт Бекинсейл (44) също разказаха своите истории с Харви Уайнстийн. Французойката споделя, че при срещата им на по питие в хотелската му стая й налетял и се наложило да употреби физическа сила, за да отблъсне неговите многократни опити да я целуне.

"Не ме беше страх, защото веднага ми стана ясно какъв е - човек, който използва властта си, за да получи секс. Цялата вечер флиртуваше и ме гледаше вторачено, сякаш бях парче месо - спомня си актрисата, участвала в наградения със "Златна палма" в Кан "Синьото е най-топлият цвят". Тя е убедена: - Всички знаеха как се държи Харви и никой не направи нищо - заради огромната му власт."

Кейт Бекинсейл (поредицата "Подземен свят") пък била едва на 17, когато попаднала с него в хотелската му стая. Той бил по халат и й предложил алкохол, тя казала "Не", защото на другата сутрин била на училище.

Бях невероятно наивна и млада; и през ум не ми мина, че този по-възрастен, непривлекателен мъж би очаквал да проявя сексуален интерес към него, възкликва звездата на поредицата "Подземен свят" в "Инстаграм", където публикува своя разказ заедно със своя ранна снимка.

При следващата им среща, няколко години по-късно, Уайнстийн я попитал дали е опитвал да прави нещо с нея - явно нямал никакъв спомен дали й е посегнал при запознанството им. Тя многократно отхвърляла и офертите му за работа, което според нея се е отразило негативно на кариерата й. В някои случаи той приемал това с чувство за хумор и казвал: "Кейт съществува, за да ми отказва", друг път й се разкрещял и я нарекъл "п*тка".

Гуинет Полтроу, която спечели академичната статуетка също с "Влюбеният Шекспир" (донесъл награди в седем категории, вкл. на самия Харви), разказва, че била на 22, когато получила шанса да стане звезда - продуцентът я наел за главната роля в екранизацията по Джейн Остин "Ема".

Преди началото на снимките той я повикал в хотелския си апартамент в Бевърли Хилс за работна среща. На финала поставил ръце върху тялото й и предложил да отидат в спалнята за масаж.

Бях още дете, имах договор и бях ужасена - за мен това беше чичо Харви, споделя днес 45-годишната актриса, дъщеря на режисьора Брус Полтроу. Отказала му и споделила за случката с тогавашния си приятел Брад Пит. На една премиера той отишъл при Уайнстийн и го предупредил да не я докосва повече.

Скоро след това магнатът й се разкрещял по телефона и на свой ред я предупредил да не споделя с никого за неприличното му предложение. Мислех, че ще ме уволни, допълва Гуинет, която днес се е посветила на своя уебсайт goop и не разчита на ангажиментите си в киното.

След "Оскара" тя се превръща в първа дама на компанията му "Мирамакс", в публичните си изяви го хвали, позира за снимки с него и играе бляскавата кинозвезда до своя влиятелен продуцент. Беше щедър, съпричастен, подкрепящ, но се държеше и като хулиган, който има право на всичко, спомня си звездата. Постепенно отношенията им охладняват и тя се отдръпва...

Схемата му е една и съща: жертвите биват примамвани насаме, за да обсъждат филми, сценарии, дори кампании за "Оскар". Розана Аркет ("Криминале"), френската актриса Жудит Годреш ("Желязната маска") и самата Анджелина Джоли също пазят подобни спомени.

В имейл до "Ню Йорк таймс" съпругата на Брад Пит, с когото са в развод, съобщава: "Имах негативно преживяване с Харви Уайнстийн в младежките си години и като резултат реших никога повече да не работя с него и да предупреждавам другите, които работят с него. Подобно поведение спрямо жените в която и да е област, в която и да е държава е неприемливо."

Във вторник сп. "Ню Йоркър" нанесе нов удар върху репутацията на продуцента, като публикува още обвинения в сексуално посегателство, вкл. изнасилвания.

Пред изданието италианската актриса и режисьорка Азия Ардженто ("Трите хикса") за първи път споделя, че Уайнстийн я подложил на насилствен кунилингус. Досега го пазела в тайна, защото се опасявала, че той ще я "смаже". "Знам, че е смазвал много хора преди мен. Затова тези истории - моята е 20-годишна, други дори по-стари - никога не са излизали наяве", казва тя.

Четири други жени разказват, че продуцентът се е събличал или е мастурбирал пред тях. 16 бивши и настоящи служители във фирмите му - както "Мирамакс", така и The Weinstein Company - свидетелстват, че са ставали очевидци или са знаели за нежелани сексуални аванси и опипване на работното място и при публични прояви, свързани с неговите филми.

Четири актриси, сред които Мира Сорвино (спечелила "Оскар" с продуцирания от него "Мощната Афродита") и Розана Аркет, изказват пред "Ню Йоркър" подозрения, че след като са отхвърлили авансите му или са се оплакали от това пред представители на компанията, са били отстранявани от работата по проекти лично от него - или той е разубеждавал други хора да не ги наемат.

Междувременно стана ясно, че преди да бъде уволнен, той отправил призив към своите колеги във филмовата индустрия да го подкрепят. Мотивът му: този ход е не само неправилен, но и незаконен, а резултатът ще бъде съсипване на компанията му.

"Отчаяно се нуждая от помощта ви - пише той в имейл, чието съдържание също е стигнало до "Ню Йорк таймс". - Само ми дайте нужното време, за да мога да тръгна на терапия."

Негови представители твърдят, че 65-годишният Уайнстийн все още се надява да получи втори шанс - и смята всичките си контакти с жени за осъществени по взаимно съгласие.

Не беше доброволно, спомня си Азия Ардженто, която била поканена на коктейл, даван от "Мирамакс" на френската Ривиера, само за да открие, че я очаква среща със собственика, насаме. В един момент спряла да казва "Не" и имитирала удоволствие, защото решила, че само така насилникът ще спре.

"Беше като страшна приказка - голям дебел мъж, който иска да те изяде... - спомня си тя и твърди, че чувството за вина, че не е оказала съпротива, я е измъчвало години наред. - Работата е там, че като жертва чувствах отговорност. Защото ако бях силна жена, щях да го изритам в топките и да избягам. Но не го направих. И се чувствах отговорна."

Тя описва инцидента като "ужасна травма". Десетилетия след това оралният секс все още не й носи удоволствие: "Бях повредена. Дори самото говорене на тази тема кара цялото ми тяло да трепери."

Не съм лека жена, му казала след оралния секс, а той се разсмял и отговорил, че ще напише това на фланелка. Месеци по-късно бил като обсебен от нея. Предлагал й скъпи подаръци, водел я на вечеря, запознал я с майка си. Двамата дори се сближили.

През следващите години с готовност имала интимни отношения с него, които днес описва като "едностранни" и "онанистични". Първият случай бил няколко месеца след онова "парти", преди тръгването на B. Monkey по кината.

"Чувствах, че трябва да го направя. Излизаше мой филм и не исках да го ядосам", твърди тя. Била убедена, че той ще съсипе кариерата й, ако не му се подчинява. По-късно, когато вече била самотна майка, той предложил да плаща заплатата на бавачката. Почувствала се "длъжна" да не му отказва:

"Самото му тяло, присъствието му, лицето му ми припомнят какво момиче бях на 21. Когато го видя, се чувствам малка, тъпа и слаба... След изнасилването победата беше негова."

През 2000 г. тя пресъздава случката от хотела в авторския си филм Scarlet Diva, където изпълнява главната роля. След прожекциите започнали да я спират жени, които разпознавали поведението на Уайнстийн. Той също се разпознал и се разсмял: "Ха-ха, много смешно". Дори се извинил за случилото се...

Други жени все още не смеят да застанат зад своите твърдения с името си, защото "Харви те залива с кал и тръгва да те гони с целия си адвокатски екип".

Спомените на Мира Сорвино са от кинофестивала в Торонто през 1995 г.: "Опита се да масажира раменете ми, което ме накара да се чувствам неудобно. Налетя ми..." Отблъснала го с аргумента, че религиозните й убеждения не позволяват да спи с женени мъже - и избягала от стаята.

Няколко седмици по-късно той поискал да дойде у тях посреднощ, за да обсъдят маркетингови идеи за филма. "Побърках се..." Помолила свой приятел да дойде и да се направи на нейно гадже. Уайнстийн пристигнал, но когато разбрал за "новия й приятел", си тръгнал.

Друга актриса разказва, че се заключила в тоалетната, за да му избяга, а той мастурбирал пред нея - "класически случай на човек, който не разбира думата "не", сигурно съм я казала 1000 пъти".

"О, момичетата винаги казват "не". Знаеш как е: "Не, не" - а после пият една-две бири и сами ми се предлагат", заявил той на своя служителка, която също се наредила сред жертвите му. Харви специално й обърнал внимание върху негативните публикации, които се появявали в пресата по адрес на опонентите му.

"Много ме беше страх от него. Знаех какви дълбоки връзки има и че ако го ядосам, може никога повече да не работя в тази индустрия" признава тя. Оплакванията в отдел "Човешки ресурси" нямали ефект - отговорът им обикновено бил: "Това е неговата фирма. Ако не ви харесва, можете да напуснете."

"Бях ужасена - спомня си и френската актриса Ема де Кон ("Ваканцията на мистър Бийн"), пред която излязъл изпод душа гол и с ерекция в парижкия хотел "Риц" през 2010 г. - Не исках обаче да показвам колко ме е страх, защото усещах, че колкото повече се побърквах, толкова повече се възбуждаше той... Бяхме като ловец и диво животно. Страхът го настървяваше."

Розана Аркет (с поддържаща роля в "Криминале") също е сред актрисите, от които Харви поискал масаж, след като я посрещнал в хотелската си стая по халат. "Казах му, че мога да му препоръчам добър масажист, а той взе ръката ми и я сложи на врата си." Когато я отдръпнала, сграбчил отново ръката й, за да я дръпне към пениса си, който се подавал изпод дрехата, вече в ерекция.

"Сърцето ми слезе в петите...", спомня си тя. Заявила му: "Никога няма да направя това". Уайнстийн я предупредил, че прави огромна грешка и дал за пример актриса и модел, които приели сексуалните му домогвания и това се отразило добре на кариерата им. Отговорила му, че не е такава.

"Години наред след това кариерата ми вървеше много трудно... Той много се старае да проследява хората и да им запушва устата. Да ги наранява. Това е типично за него", обяснява сестрата на наградената с "Оскар" Патриша Аркет, убедена, че неговото влияние и славата му на отмъстителен човек са я лишили от ангажименти...

Клеър Форлани признава, че е била поканена да се включи в журналистическото разследване на Ронан Фароу за "Ню Йоркър", но мъжете около нея я посъветвали да не го прави. Сега обаче и тя сподели в "Туитър" своята история с Уайнстийн.

Всъщност няма нищо за разказване - успях да му се изплъзна пет пъти, пише актрисата от "Да срещнеш Джо Блек" (1998).

"Прекарал съм с Харви пет-шест месеца. Не съм ставал свидетел на такива неща. Извинявам се, че не съм бил по-наблюдателен, защото ако бях видял нещо такова, щях да го спра...", коментира Мат Деймън в интервю - и като баща на четири дъщери се зарича оттук нататък да бъде по-бдителен, защото: "Мъжете също сме част от тази промяна и подобни неща не бива да се случват."

Бен Афлек, с когото спечелиха "Оскар" за сценария на "Добрият Уил Хънтинг", продуциран от Уайнстийн, също заяви, че е "натъжен и ядосан, че човек, с когото съм работил, е използвал позицията си на властимащ, за да притеснява, тормози сексуално и манипулира толкова много жени десетилетия наред".

Трябва да се постараем повече за защитата на нашите сестри, приятелки, колежки и дъщери, категоричен бе новият Батман, но след тези думи беше обвинен от Роуз Макгоуан в лицемерие, защото още навремето научил за нейния случай и коментирал ядосано: "По дяволите, казах му да престане!"

А Джордж Клуни? "Такова поведение е непростимо. Познавам Харви от 20 години. Той ми даде първия шанс да пробия с филми като "От здрач до зори", първия шанс да режисирам. Вечеряли сме заедно, били сме заедно на снимки, имали сме спорове. Но никога не съм го виждал да се държи по подобен начин - никога", заяви той в интервю.

Режисьорът на "Догма" Кевин Смит е по-остър: "Той финансира първите 14 години от кариерата ми - и сега знам, че докато аз съм печелил от това, други са страдали ужасно. Това ме кара да се срамувам."

Дори US президентът Доналд Тръмп се изказа по скандала. Той бе лаконичен: "Познавам Харви Уайнстийн. Не съм изненадан."

Властите в САЩ и Великобритания започнаха разследване, а членството му в британската филмова и тв академия БАФТА беше прекратено. Подобен ход се очаква да предприеме и американската киноакадемия - въпреки десетките "Оскари", спечелени от неговите филми... От фестивала в Кан, където той е редовен участник и лауреат (с "Криминале" и "Фаренхайт 9/11"), също излязоха с декларация относно "непростимото му поведение".

Единствено моделиерката Дона Карън (69), колежка и приятелка на жена му Джорджина Чапман, се престраши да излезе в негова защита с обяснението, че съвременните жени често се обличат твърде предизвикателно е "сами си го търсят". Тя определи двойката като "прекрасни хора", но в крайна сметка беше принудена да поднесе извинения за думите си.

Линдзи Лоън също го подкрепи, като написа в социалните мрежи, че е работила по няколко филма с Харви Уайнстийн и той никога не се е опитвал да й навреди или да й посегне: "Чувствам се кофти заради него, нужно е да сложим край на това... Джорджина трябва да заеме позиция и да застане до съпруга си."

41-годишната Чапман, съоснователка на модна къща Marchesa, наистина направи изявление - но в противоположна посока: "Сърцето ми се къса за всички жени, които са изпитали невероятна болка заради тези непростими действия. Моят избор е да напусна съпруга си. Да се грижа за малките си деца е моят основен приоритет и моля медиите да уважават личния ми живот."

Харви Уайнстийн с жена си Джорджина Чапман на наградите "Оскар" през февруари. Снимка: Phil McCarten / A.M.P.A.S.

Източник: По материали от "Ню Йорк таймс", "Ню Йоркър", "Гардиън"