Заради скандалното си участие в "Здравей, България" депутатът от ГЕРБ подаде оставка след едва няколко месеца в Народното събрание - и колегите му я приеха с огромно мнозинство. Той обаче е убеден, че е жертва на активно мероприятие

Антон Тодоров вече не е депутат, след като Народното събрание прие оставката му. "За" гласуваха 153 народни представители, 14 бяха против, а 11 се въздържаха. Ден по-рано неговата парламентарна група отказа да вземе становище и призова народните представители от ГЕРБ да гласуват по съвест.

В кулоарите на парламента след гласуването той заяви, че неговата оставка не е била поискана от премиера и че не може да се прави паралел с Делян Добрев, а оттук нататък смята да се занимава основно с журналистика, като води телевизионно предаване. Каза обаче и че политиката не е затворена страница за него. 

"Премиерът беше категорично против да подавам оставка. Да, двамата, обсъждайки, решихме, че оная фраза за столчето не е била толкова на място, защото се превърна в знаме, което веднага беше възседнато от кръгове, които успешно го превърнаха в пропаганден мотив, на базата на който да се иска оставка на може би най-успешното управление за тия 28 години. Знам, че в устата на автора на "Шайка"

веднага някой ще ми зададе въпроса "Сега това звучи странно...",

но вие трябва да научите и тоя урок - човек може да се променя и ако го прави аргументирано, той би могъл да си промени и мнението и отношението към някакви хора. Аз обикновено съм тълкуван като доста голям темерут, такъв съм по характер. Сергей, други го знаят като Стефан Данаилов, би казал, че съм малко катил, както определи един друг човек. Такъв съм - грубиян съм, признавам го, такава ме е създала природата", коментира още Тодоров.

Политологът, който е от гражданската квота на партията, заяви желание да се откаже от депутатското си място три дни след скандала в студиото на "Здравей, България".

Виж още: Проблемът с Виктор Николаев - и хронология на медийния скандал

В началото на седмицата в писмо до медиите, изпратено от пресцентъра на партията, авторът на книгите "Шайка" и "Задкулисието на прехода", увери, че решението е единствено и изцяло негово. Като причина за оттеглянето си той посочва и

противоречивите реакции на предложението да оглави Комисията по досиетата

На овакантения му стол в парламента трябва да влезе нов народен представител от столичния 25-и МИР. Следващият в листата на ГЕРБ е актьорът Евгени Будинов (минисериала "Хъшове", "Корпус за бързо реагиране" и продължението му), който преди време имаше конфликт с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

В рамките на по-малко от 10 дни съм обект на безпрецедентна атака от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието и техните командири (визирам действащи политици и бивши служители на тоталитарните служби), пише Тодоров в писмото си, адресирано до Бойко Борисов, изпълнителната комисия на ГЕРБ и цялата партия.

Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно

и думите ми в ефира на Нова телевизия бяха изтълкувани абсолютно погрешно, въпреки поднесените от мен публично извинения, атаката не само не спира, но и повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство, констатира той и още веднъж поднася своите извинения към журналиста Виктор Николаев, зрителите на Нова телевизия и всички български медии, които волно или неволно е засегнал с участието си.

"Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Изконно правило за мен е, че

четвъртата власт е абсолютно независима от останалите

Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите. Убеден съм, че без свобода няма справедливост, тя е в основата на демократичното общество", категоричен е Тодоров.

Той обяснява, че подава оставка заради опитите негова реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за нея - и в заключение пише:

"На всички, които ще побързат да спекулират с това мое решение, искам да кажа, че оставам с ГЕРБ и ще продължа да работя за развитието на партията и нейните политики."

Виж още: Парламентът не прие оставката на Делян Добрев

Пред колегите си от ГЕРБ той е обяснил, че се оттегля заради негативните реакции, които удрят върху авторитета на партията - и

определи случилото се с него и Делян Добрев като "активно мероприятие"

"За да бъде спряно това активно мероприятие, трябва в един момент да се изкопае ров. Т.е. снежната топка на клеветата и черния пиар загива, когато попадне в рова на истината и достойнството", заяви Тодоров. Запитан съжалява ли за своите думи и реакцията си, определени като "неуместни" от собствените му колеги, той отговори:

"Казах няколко пъти, че се извинявам на Виктор Николаев. Така или иначе мероприятието е свършено. Не казвам, че съм жертва, никога през живота си не съм се чувствал като жертва. Ако някой си мисли, че ще спра, няма да спра дотук. Т.е.

в някакво ново амплоа аз ще работя по същия начин, който познавате"

"Колегите го подкрепиха изключително много и благодариха за работата, която сме работили заедно. Той ще има възможност да се развие в ново амплоа и там ще бъде много полезен", убедена е депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева.

През почивните дни журналистът Валери Найденов подхвърли във "Фейсбук" конспиративна теория за случилото се в сутрешния блок на Нова телевизия в петък, 6 октомври. Според него:

Нещата са прости - Шайката измисли гениална схема, с която да спаси Виктор Николаев. Мъдър е този човек, дълбок. Съдейки по едно интервю на Бареков с Ива Николова, Николаев бе насрочен за отстрелване. Вероятно собствеността в телевизията е сменена, сменени са и задачите.

Шайката е разбрал какво предстои и приложи хитроумна двойна комбинация. На пръв поглед ужким се изцепи по телевизията за клатенето на столчето, но всъщност го закрепи за над половин година, защото обществото настръхна, вдигна се скандал и уволнението стана неудобно, клати се правителството в навечерието на европредседателството.

Значи ще трябва да се изчака, докато то отмине. Някъде около световното по футбол ще е идеално, защото бдителната общественост ще вика "Го-о-о-ол!"

Виждали сме много политици, паднали от столчето на властта, коментира по-рано днес самият Виктор Николаев, останал единствен водещ на "Здравей, България" след оттегляне на Анна Цолова преди месец. Дългогодишната му екранна партньорка напусна сутрешния блок с аргумента, че започва нов тв проект, който е подготвяла още от миналата година.

"Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й", подхвърли към него Тодоров в сутрешното интервю от петък.

Източник: БНТ