Вместо да дава пресконференция в изборната нощ, лидерът на "Атака" се озова в театралната академия, откъдето бе изведен принудително с полиция под възгласите на разгневени студенти, а отвън стана обект на саморазправа

Волен Сидеров и антуражът му, заедно с камерата на партийната телевизия "Алфа", бяха изведени от НАТФИЗ около час преди полунощ след поредния им опит да търсят саморазправа в театралната академия.

Лидерът на "Атака" този път беше посрещнат от тълпа студенти и техни симпатизанти, които блокираха столичните улици "Раковски" и "Гурко" и се опитаха да прогонят депутата с възгласи "Вън" и "Три процента" - намек за резултата на партията му в изборите за местни органи на властта.

Предишното нахлуване на Сидеров в НАТФИЗ в петък вечерта предизвика вълна от обществено недоволство. Този път атакист номер 1 и съпартийците му влязоха в пререкание с ректора проф. Любомир Халачев, като му обясняваха, че институцията е държавна, а не лично негова, и те са в пълното си право да са там в този късен час, след 22,30.

Коментар: Волен Сидеров е журналист - не забравяйте това!

Според свидетелства на очевидци пред БНТ в неделя вечерта Сидеров се върнал в НАТФИЗ, за да търси лице, с което е имал пререкание. По същото време в театралната академия имало репетиции. Студенти разказаха, че ги замервал със стотинки, а полицията не се отзовала на сигнала им в продължение на 20 минути, въпреки че вътрешното министерство се намира на две пресечки оттам.

На място пристигнаха вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР, а атакистите бяха изведени принудително от служители на реда, които ги пазеха от гневните студенти.

Виж още: Сидеров вилня отново в центъра на София

Той е влязъл да си прави пиар, да провокира агресия, коментира по-късно на местопроизшествието председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, като обясни, че е призовал колегите си да не хранят тази агресия.

В национален мащаб резултатите от гласуването за общински съветници показват, че и трите националистически партии се движат около трите процента, с лек превес на ВМРО и най-нисък резултат на коалиционните им партньори от Патриотичния фронт - НФСБ.

По времето, когато се разигра случката в НАТФИЗ, партийните ръководства би трябвало да са в международния пресцентър в НДК, където политическите сили дават традиционните си пресконференции в нощта на изборите.

Според официалното съобщение от пресцентъра на МВР:

"В 21,56 и в 22,10 ч. са подадени сигнали на тел. 112 - от охраната на НАТФИЗ и от ректора проф. Любомир Халачев. Поискано е съдействие от полицията поради нахлуването в сградата на група, нарушила автономността на висшето учебно заведение.

Веднага са изпратени патрули от СДВР. При пристигането им на място е установено, че е възникнал скандал между студенти от академията и група депутати от ПП "Атака". Към 23 ч. напрежението рязко нараства. Полицията предприема действия в рамките на правомощията  си за предотвратяване на допълнителна ескалация на напрежението и възникване на физическа саморазправа между двете група.

Ситуацията е овладяна и групата, нахлула в сградата на НАТФИЗ, е изведена от силите на реда. Има задържано лице за изясняване на съпричастността му по чл. 325 от НК. Продължават действията за изясняване на всички обстоятелства по случая."

Чл. 325 от Наказателния кодекс гласи:

(1) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

(3) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години; по ал. 2 - лишаване от свобода от една до пет години.

(4) Когато деянието по ал. 1 и 2 представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.

Камерата на Нова телевизия, продължила да отразява екшъна след извеждането на Сидеров от НАТФИЗ, показва как лидерът на "Атака" бива ударен по лицето, а резултатът е аркада под дясното му око. Плътно до него след мелето е майката на новородения му син Деница Гаджева...

"Знаете отношението ми към Сидеров! Ясно е, че е провокатор, ясно е, че това, което прави, е меко казано недопустимо, но никога не бих толерирал някой да удря обездвижен човек! Това беше отвратително! И никой от нас не е виновен за това, което се случи! Това е проблем на институциите на България, които от години не функционират нормално!", коментира във "Фейсбук" след инцидента тв продуцентът Магърдич Халваджиян и добавя:

"Волен си играе играта и като вижда, че номерата му минават - продължава! Нито полиция, нито прокуратура, нито парламент реагират адекватно на провокациите! И когато институциите не си вършат работата, хората взимат справедливостта в свои ръце! А хората интерпретират думата "Справедливост" по много начини! Един от тях е саморазправа! И тази вечер станахме свидетели на това! Недопустимо е! Не сме варвари! Събитията от тази вечер ще тежат на съвеста на Институциите!", категоричен е продуцентът на "X-Factor".

Имам право да влизам навсякъде, трябваше да вляза, имам граждански дълг,

обясни Сидеров в отговор на журналистически въпроси относно причината да нахлуе в НАТФИЗ. При излизането си от Първо РУП, преди линейката да го откара в "Пирогов" (също с цел освидетелстване на нараняванията му), той смотолеви още, че е бил пребит от полицията.

В качеството на негов адвокат кандидатът за столичен кмет Явор Нотев обясни, че в районното управление е направен медицински преглед за освидетелстване нараняванията на клиента му - както чисто физически, така и разкъсванията на облеклото му, което издавало, че е бил малтретиран.

На сутринта вътрешният министър Румяна Бъчварова уточни по национална телевизия, че човекът, нанесъл удара, не е полицейски служител. За 17,30 ч. е насрочен протест с искане да се отнеме депутатският имунитет на Сидеров.