Партията на Борисов очаква свои кметове в над 3/4 от областните градове. Ето обобщените предварителни резултати и някои коментари в нощта на вота

ГЕРБ е първа политическа сила, това е десетата й поредна победа, обяви Цветан Цветанов след първия тур на местните избори, в който партията спечели кметските постове в 10 областни града. Той прогнозира, че след балотажа следващата неделя кметове на ГЕРБ ще има в поне 20 областни центъра и над 120 общини.

В национален мащаб резултатите от паралелното преброяване на 90% от бюлетините, по данни на "Алфа рисърч", оповестени по БНТ, сочат близо 31,5% за ГЕРБ в общинските съвети.

От парламентарно представените партии БСП има над двойно по-малък процент (13,1%). ДПС събира 11,5%, Реформаторския блок 8,9%, АБВ 4,1%, ВМРО 3,3%, "Атака" 2,8%, НФСБ 2,1%, а 22,7% се разпределят между други листи.

Виж още: Безпрецедентна хакерска атака срещу ЦИК

"Поздравявам колегите от ГЕРБ, които работят от години в местната власт, общинските съветници и кметовете, които победиха на първи тур. Заслужават го - коментира от Брюксел премиерът Бойко Борисов. - Поздравявам и колегите от РБ, ПФ, АБВ, с които от тези резултати считам, че можем да продължим да управляваме достатъчно стабилно."

Министър-председателят добави, че представянето на ДПС и БСП също е силно и двете партии заслужават управляващите да зачитат техния глас като опозиция.

Изключително слабият резултат на БСП превърна тези избори в състезание между управляващите партии, констатира на свой ред Радан Кънев от РБ.

В София Йорданка Фандъкова печели категорично с 60%, което е 5% повече спрямо 2011 г. Втори се класира кандидатът на реформаторите Вили Лилков с 10%. Сходен процент - 8 срещу 7, взимат кандидатите на левицата: Михаил Мирчев, издигнат от БСП, срещу подкрепения от АБВ Георги Кадиев. До урните обаче са отишли едва 1/3 от имащите право на глас.

Във Варна с над 50% нов мандат печели Иван Портних (ГЕРБ), следван далеч назад от кандидата на реформатори и патриоти Чавдар Трифонов. Бившият градоначалник Кирил Йорданов, управлявал морската столица 14 години, опита да да се завърне на бял кон като независим кандидат, но без успех.

С малко повече от 50% на първия тур са преизбрани още кметовете на ГЕРБ във Велико Търново (Даниел Панов), Русе (Пламен Стоилов), Смолян (Николай Мелемов), Габрово (Таня Христова), Благоевград (Атанас Камбитов).

Най-категорична отново е победата на ГЕРБ в Бургас, където кметът Димитър Николов остава за трети мандат с близо 85% от гласовете, 15-ина пъти повече от втория в класирането - Бойко Миразчийски (НФСБ), взел едва няколко процента от гласовете.

Подобен е и триумфът на Живко Тодоров (ГЕРБ) в Стара Загора, който има около 75%, а опонентът му от БСП - 5%. С близо 65% печели в Кюстендил и Петър Паунов - кандидат на "Коалиция за Кюстендил", подкрепен от ГЕРБ.

Днес е денят, в който ГЕРБ взе властта,

коментира социологът Кънчо Стойчев в студиото на Нова телевизия и прогнозира, че премиерът Бойко Борисов няма да тръгне към промени в изпълнителната власт.

В Кърджали кмет е отново е Хасан Азис от ДПС, който управлява общината вече 12 години. Неговият резултат е двойно по-висок в сравнение с подгласника му в надпреварата Илия Илиев (ГЕРБ), сочат данните от екзитпол на агенция "Алфа Рисърч".

Балотажи следващата неделя се очертават в:

- Добрич, където победата се изплъзна на Детелина Николова (ГЕРБ) на косъм и тя трябва да защитава кметския си пост срещу Йордан Йорданов (Реформаторски блок).

- Пловдив, където в повторение на втория тур отпреди четири години се срещат настоящият кмет на ГЕРБ Иван Тотев и предшественикът му на поста Славчо Атанасов.

- Шумен, където Любомир Христов (ГЕРБ) събира двойно повече подкрепа от Иван Иванов (БСП), но все още под 50%.

- Видин, където Росица Кирова, издигната от коалиция "Единни за промяна", води с минимална разлика пред Огнян Ценков (ГЕРБ).

- Хасково, където кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов събира почти 50% срещу дългогодишния кмет с четири мандата Георги Иванов, който засега остава втори в класирането с 20-ина пункта разлика.

- Пазарджик, където най-много гласове е събрал настоящият кмет Тодор Димитров Попов, следван с 20-ина процента по-малко от Найден Шопов (ГЕРБ). В надпреварата там имаше съименник на водача - Тодор Веселинов Попов, който може да е отмъкнал гласове от своя съименник, отбелязва Би Ти Ви.

Във Враца Николай Иванов от БСП е с 39%, а Калин Каменов от ГЕРБ - с 34%, докато в Сливен съотношението между кандидата на БСП Кольо Милев и номинирания от ГЕРБ Стефан Радев е 38:35%.

Със същите резултати са кандидат-кметовете на Монтана Златко Живков, издигнат от коалиция “Заедно за Монтана” и подкрепен от Реформаторския блок, и Дилян Димитров (ГЕРБ).

Преди балотажа в Силистра Юлиан Найденов (ГЕРБ) e с близо двойно повече гласове от Станислав Стойков (БСП) - също като в Ямбол, където Георги Славов (ГЕРБ) излиза на втори тур срещу Мариета Сивкова (БСП). 

В Ловеч Минко Казанджиев (БСП) и Корнелия Маринова (ГЕРБ) са с идентичен процент след първия тур, в Разград на кантар са Валентин Василев (ГЕРБ) и Денчо Бояджиев - независим кандидат, подкрепен от БСП, а в Плевен: Димитър Стойков и Георг Спартански, издигнати съотвено от ГЕРБ и Реформаторския блок.

46,5% е била избирателната активност при гласуването за кметове и общински съветници, сочат първоначалните данни след края на изборния ден. От участвалите в референдума над 70% са казали "Да", но този резултат остава без особено значение, защото

референдумът е неуспешен заради избирателната активност,

пояснява Нова телевизия. За дистанционно гласуване по електронен път са пуснали бюлетина 35%, което е с 14,5% по-малко от активността на последните парламентарни избори, а условието референдумът да е валиден беше да са участвали повече гласоподаватели, отколкото на предишния вот. 

Най-активни в референдума са били избирателите на Реформаторския блок и ГЕРБ с над 90% участвали и в референдума. При БСП процентът е 82, а при избирателите на ДПС - под 50%, обобщава Би Ти Ви. Резултатът поне означава, че въпросът за електронното гласуване влиза за обсъждане в Народното събрание.

Надявам се парламентът да вземе решение, което да даде възможност на електронното гласуване, особено за хората в чужбина, заяви и премиерът Борисов.